Warszawa, 16.01.2006

Dziesięciodniowe turnusy w górach oferuje dzieciom z ubogich rodzin Caritas lewo – i prawobrzeżnej Warszawy. Najmłodsi mieszkańcy stolicy będą też mogli skorzystać z oferty spędzania wolnego czasu w świetlicach socjoterapeutycznych i wziąć udział w akcji „Zima w mieście” organizowanej przez Miasto Stołeczne Warszawa.

Caritas Archidiecezji Warszawskiej w tym roku wysyła 110 dzieci do Orawki koło Zakopanego. Autokary wyruszyły 16 stycznia. – Na zimowisko wysyłamy dzieci, które są wychowankami naszych świetlic socjoterapeutycznych – powiedziała KAI Aniela Kamińska. – W ciągu 10 dni ich wypoczynku łączymy zabawę z realizacją programu socjoterapeutycznego – dodaje. Dzieci będą mieszkały w pokojach 3, 4-osobowych z łazienką. Nieopodal ośrodka jest wyciąg narciarski. Opiekę nad zimowymi kolonistami powierzono kierownikom i wychowawcom świetlic socjoterapeutycznych.

Dzieci, które nie pojechały w góry, będą mogły codziennie przychodzić do świetlic Caritas, gdzie mają zapewnioną opiekę i jeden ciepły posiłek dziennie.

Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej wysłała 40 osób na zimowisko do Zakopanego. W Tatrach wypoczywać będą dzieci ze świetlic socjoterapeutycznych przy ul. Garwolińskiej i z ul. Korkowej oraz ze świetlicy w Mińsku Mazowieckim i z Ogniska Wychowawczego na Ługach. Wśród kadry będą wychowawcy ze świetlic, psycholog oraz wolontariusze. Na zimowych kolonistów czekają liczne atrakcje, m.in. planowany jest kulig i wyprawa na Gubałówkę.

Pieniądze na zimowy wypoczynek najmłodszych warszawiaków pochodzą z Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom oraz dotacji samorządowych.

Darmową opiekę nad uczniami szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych zapewnił też Urząd Miasta Stołecznego Warszawy, po raz kolejny organizując akcję „Zima w mieście”. Program akcji obejmuje zajęcia sportowe, rekreacyjne, oświatowe i kulturalne, odbywające się w około 320 punktach organizowanych na terenie szkół, a także w obiektach sportowych, domach kultury, klubach, itp. Dla potrzeb akcji udostępnione będą ślizgawki na Torwarze i Stegnach. Uczestnicy „Zimy w mieście” mają też zapewnione darmowe przejazdy środkami komunikacji miejskiej.

W tym roku po raz pierwszy młodzież może wziąć udział w „Zimowych ogrodach muzycznych”. W ramach tego programu obejrzą trzy filmy muzyczne: przedpremierowy pokaz filmu o życiu i twórczości Mozarta „Pan w peruce”, baletową baśń „Dziadek do orzechów” oraz filmową adaptację baśni Andersena „Królowa śniegu”. Przed projekcją Justyna Steczkowska, Maria Szabłowska i Tomasz Kamel wprowadzą widzów w tematykę filmów.

Akcję „Zima w Mieście 2006”, rozpoczęta dziś w Sali Kongresowej, zakończy się 27 stycznia.