Cóś jak pastorałka czyli pomyłka Lucyfera

15 stycznia, w niedzielę, dwukrotnie zagraliśmy przygotowane dla dzieci przedstawienie: „Cóś jak pastorałka, czyli pomyłka Lucyfera”. Scenariusz na motywach: „Pomyłki Lucyfera” Ks. M. Malińskiego i „O małym pastuszku i trzech królach” B. Kołodziej napisał G. Emanuel.
U boku młodzieży z Teatru „CÓŚ” debiutowała trójka dzieci w wieku od sześciu do jedenastu lat. Pomogli też dorośli: na gitarze elektrycznej grał Marcin Goździkowski, śpiewała Agnieszka Brzezińska, a nad światłami, jak zwykle, czuwał Ireneusz Kozłowski.
Oba przedstawienia odbyły się przy pełnej widowni – w sumie obejrzało je ponad osiemset osób.
Największe emocje, szczególnie wśród maluchów wzbudziły sceny narady diabelskiej u Lucyfera – na widowni słychać było nawet płacz wystraszonych widzów.
Kiedy jednak aniołek zerwał diabelskie różki z główki litującego się nad Dzieciątkiem w stajence małego diabełka, kiedy na galopujących wierzchowcach nadciągnęli trzej królowie, a mały pastuszek zawstydził sie, że Zbawcy Świata ofiarował w podarunku bryndzę i kiedy wreszcie zabrzmiało finałowe „Dzisiaj w Betlejem” na roześmianych buziach nie było już widać śladu łez.