Wydarzenia z „Żytniej”

18 maja – w dniu 85 urodzin papieża Jana Pawła II – odbyła się w Parafii Miłosierdzia Bożego i Świętej Faustyny przy ul. Żytniej Msza Święta w intencji rychłej beatyfikacji zmarłego Ojca Świętego, w której uczestniczyły dzieci ze wszystkich świetlic Caritas A. W. Dzieci uświetniły nabożeństwo śpiewem przy akompaniamencie s. Marty. Po mszy wszyscy zostali zaproszeni na słodki poczęstunek i chwilę zabawy.
20 maja dzieci ze świetlicy wraz z wychowawcami obejrzały trójwymiarowy film w kinie IMAX pod tytułem „Tajemnice nawiedzonego zamku”.
W czasie ostatnich miesięcy dzieci odkryły swoją nową pasję, a jest nią bowling, czyli gra w kręgle. Dwukrotnie już odwiedziły centrum zabaw Hokus – Pokus. Pokazany alternatywny sposób spędzania wolnego czasu dostarcza dzieciom niezapomnianych wrażeń. Każde wyjście połączone jest z posiłkiem w postaci uwielbianej przez dzieci pizzy.
31 maja w świetlicy przy ul. KEN odbyły się warsztaty plastyczne, w których udział wzięły wszystkie świetlice Caritas A. W. Podczas warsztatów dzieci wykonywały szereg prac plastycznych różnymi technikami m. in. maski gipsowe, figury z masy solnej, mandale i witraże.
5 czerwca odbył się w naszej parafii kiermasz charytatywny. Dochód z kiermaszu przeznaczony został na dofinansowanie kolonii letnich uczestnikom naszej świetlicy. Kiermasz poprzedziły wielodniowe przygotowania, podczas których m. in. projektowaliśmy i rozwieszaliśmy plakaty reklamowe. Na kiermaszu sprzedawaliśmy odzież używaną, własnej roboty przepyszne naleśniki z bananami i czekoladą oraz ciasta domowe przygotowane przez parafianki.
11 czerwca, na terenie Domu Dziecka przy ul. Dalibora, odbył się festyn z okazji Dnia Dziecka. Na festyn zostały zaproszone wszystkie świetlice Caritas. Liczni sponsorzy festynu zapewnili wspaniałe atrakcje. Każde dziecko mogło uczestniczyć w mini-rajdzie samochodowym z prawdziwym rajdowym kierowcą, można było przejechać się londyńską taksówką, kabrioletem i motorem marki Harley-Davidson, a także pograć na komputerze, poprowadzić traktorek Hondy, poskakać w dmuchanym zamku i pokręcić się na karuzeli. Odbywały się liczne konkursy, zabawy i gry zespołowe, a uczestnictwo w nich nagradzane było wspaniałymi nagrodami. Podczas festynu rozdawane były kiełbaski z grilla, słodycze, popcorn, wata cukrowa, napoje i lody. Żadne z dzieci nie było głodne, żadne nie wyszło z festynu bez nagrody, a na pewno wszystkie były bardzo szczęśliwe i na długo festyn zapamiętają.
W czerwcu dzieci ze świetlicy przy Żytniej uczestniczyły również w imprezie pod tytułem „Igraszki w zamku” zorganizowanym przez Ośrodek Pomocy Społecznej Dzielnicy Wola. Podczas festynu uczestnicy mieli możliwość poskakać w dmuchanym zamku, zjeżdżać z pompowanej zjeżdżalni oraz wygrać nagrodę w postaci pluszaka za recytację wiersza lub piosenkę o tematyce wakacyjnej.