Adres: ul. Zytnia 1A, 01-014 Warszawa

Kontakt: tel.: 793 501 396, e-mail: ktoranowstaje@caritasaw.pl

Manager: Wojciech Jóźwiak

Spółdzielnia Socjalna „Kto rano wstaje“ powstała w 2013 r. założona przez Caritas Archidiecezji Warszawskiej i Caritas Polska.

Nasi pracownicy wywodzą się z różnych grup wykluczenia społecznego, są to osoby: bezdomne; uzależnione, po terapiach w ośrodkach leczenia uzależnień; niepełnosprawne. Cztery osoby spośród naszych obecnych pracowników, na przestrzeni kilku lat, wyszły z bezdomności. Dzięki ich zaangażowaniu możemy budować jakość usług,  a ich doświadczenie pomaga w szkoleniu nowych kadr.

Nasze usługi:

1. Usługi cateringowe:
  • Dostawa posiłków obiadowych lub „suchego prowiantu“ dla grup pielgrzymkowych oraz na spotkania modlitewne;
  • Posiłki dostarczane bezpośrednio do mieszkań odbiorców indywidualnych, w tym posiłki dietetyczne dla seniorów;
  • Dostawa posiłków obiadowych – zupa + II danie w pojemnikach jednorazowych, biodegradowalnych;
  • Przerwy kawowe i lunch w formie bufetu szwedzkiego;
  • Obsługa imprez masowych(pikniki) oraz targów.
  1. Usługi dezynsekcji (odrobaczanie mieszkań).
  2. Kompleksowe sprzątanie mieszkań w tym usuwanie gabarytów.
  3. Usługi transportowe – przeprowadzki.
  4. Drobne prace elektryczne oraz hydrauliczne.

Nasza oferta jest ustalana indywidualnie w oparciu o potrzeby klienta. Usługi realizujemy kompleksowo poprzez fachowe doradztwo oraz zapewnienie niezbędnego sprzętu a także wykwalifikowanego personelu. Planowanie i produkcja naszych posiłków odbywa się pod stałym nadzorem dyplomowanego dietetyka. W naszej ofercie znajdują się posiłki uwzględniające potrzeby żywieniowe osób przebywających na dietach np. lekkostrawnej, cukrzycowej, wegańskiej, bezglutenowej i innych.

Główne cele naszego przedsiębiorstwa to:

– readaptacja społeczna osób wykluczonych poprzez pracę i szkolenia;

– wykorzystywanie wysokiej jakości produktów pochodzących od lokalnych, zaufanych dostawców;

– troska o środowisko naturalne realizowana poprzez stosowanie opakowań biodegradowalnych oraz zastawy porcelanowej wielorazowego użytku;

– zapewnienie najwyższych standardów bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.

SPÓŁDZIELNIA W LICZBACH:

– obecnie zatrudniamy 17 osób

– 11 osób pochodzi z obszarów wykluczenia społecznego (osoby bezdomne, niepełnosprawne, uzależnione)

Miesięcznie dostarczamy:

– ok 11.000 ciepłych posiłków dla podopiecznych Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Wola m. st. Warszawy oraz Warszawskiego Centrum Integracji.

– 950 dietetycznych posiłków dla seniorów.

W grudniu 2020

Na zlecenie Urzędem Dzielnicy Ochota m. st. Warszawy zrealizowaliśmy dostawę 400 paczek świątecznych dla podopiecznych OPS Dzielnicy Ochota.

Na zlecenie Fundacji Inicjatyw Społeczno Ekonomicznych w ramach projektu „Rozwój ekosystemu ekonomii społecznej w mieście stołecznym Warszawa” dostarczyliśmy 5.000 ręcznie wypiekanych i zdobionych kruchych ciasteczek dla podopiecznych Stowarzyszenia Twórczych Pedagogów , Stowarzyszenie Serduszko Dla Dzieci, Stowarzyszenie Program Stacja, Przywrócić Dzieciństwo TPD.

W styczniu 2021

Otworzyliśmy ramach trójstronnego porozumienia z Urzędem Dzielnicy Ochota m. st. Warszawy oraz Fundacją Ambulans z Serca „Och Dzielnię”. Jet to miejsce skierowane dla mieszkańców Warszawy, w szczególności mieszkańców dzielnicy Ochota. Głównym Założeniem Och Dzielni jest stworzenie miejsca nieodpłatnego przekazywania i odbierania żywności w formie jadłodzielni oraz odzieży, zabawek, książek, drobnego sprzętu AGD w formie podzielni. Miejsce to ma na celu nadanie drugiego życia produktom codziennego użytku oraz ograniczenie marnotrawieniu żywności.

W lutym 2021

Planujemy otworzyć „Spółdzielnia BISTRO” – wyjątkowe miejsce, tworzone z pasją przez wyjątkowych pracowników. Domowe obiady, tradycyjne wypieki, świeżo parzona kawa, z lokalnej palarni. Tym chcielibyśmy kusić na co dzień naszych przyszłych Gości.

WIĘCEJ O SPÓŁDZIELNI

Wielokrotnie zaufali nam: