Wydarzenia w świetlicy „Ochotka” w kwietniu i maju

Pogrążeni w smutku po śmierci papieża, wprowadziliśmy do stałego porządku dnia codzienną modlitwę w intencji Jana Pawła II. Dzieci proszą również o błogosławieństwo dla nowego papieża Benedykta XVI.
W ogłoszonym konkursie ortograficznym udział wzięło 15 dzieci. Wychowawcy przerażeni ilością błędów postanowili robić cotygodniowe dyktanda.
Na zajęciach plastycznych powstały nie tylko piękne, ale i smaczne prace, bowiem zostały one wykonane z ryżu, kaszy, siemienia i makaronu. Gdyby nie farba mogłyby znaleźć się w menu.
Raz w tygodniu dzieci chodzą na basen, „szlifując” formę, ale przede wszystkim wspaniale bawią się. Dzięki otrzymanym środkom na zagospodarowanie czasu wolnego, amatorzy kręgli, po kilkumiesięcznej przerwie znów mają okazję współzawodniczyć.
Dużo miłych wspomnień pozostawiła wycieczka do Muzeum Wojska Polskiego zorganizowana przez kleryków. Szczególnie zadowoleni byli ci, którzy interesują się historią i militariami. Wszyscy uświadomili sobie jak ważne jest wojsko i jak wiele może zrobić dla kraju.
Do świetlicy dostarczane są warzywa i produkty, z których dzieci wykazując się inwencją twórczą i pomysłami przygotowują posiłki. Te „wariacje” kulinarne cieszą się dużym powodzeniem. Dzieci mają na swoim koncie barszcz ukraiński, łazanki, kanapki „Pawełki”. Specjały te degustują goście oraz pracownicy parafii.
Dwa razy w tygodniu dzieci brały udział w nabożeństwie majowym. Pamiętały również o wykonaniu ozdób z okazji uroczystości Bożego Ciała, którymi udekorowane zostały okna zarówno świetlicy jak i całego domu parafialnego.
18 maja w rocznicę urodzin papieża Jana Pawła II, dzieci ze wszystkich świetlic uczestniczyły we Mszy Św, w kościele przy ul. Żytniej. Znając słowa „kto śpiewa modli się podwójnie”, dzieci starały się szczególnie pięknie śpiewać zmarłemu Janowi Pawłowi II. Po Mszy wszyscy goście zostali zaproszeni przez gospodarzy do świetlicy. Jedną z wielu atrakcji okazały się pyszne lody.
Dzieci ze świetlicy „Ochotka” brały udział w zorganizowanym przez świetlicę przy ul. KEN turnieju tenisa stołowego i biegu terenowym po Lasku Kabackim. Impreza zakończyła się pieczeniem kiełbasek na ognisku.
Dzieci wybrały się wraz z wychowawcami na Międzynarodowe Targi Książki, które odbyły się w Warszawie. Dużą atrakcją była możliwość porozmawiania z autorami książek m. in. z Wandą Chotomską, Joanną Papuzińską.
W naszej parafii Ksiądz Proboszcz Witold Karpowicz obchodził 40 rocznicę posługi kapłańskiej. Dzieci pamiętały o prezencie, laurce i serdecznych życzeniach na dalsze, długie lata posługi duszpasterskiej.