Wrzesień 2014

Wrzesień rozpoczęliśmy przygotowaniami do wytężonej pracy intelektualnej w nowym roku szkolnym. Dzięki  pomocy Caritas AW otrzymaliśmy zestawy podręczników potrzebnych do nauki. Z pomocą przyszedł nam również burmistrz dzielnicy Ochota, który zaopatrzył nas w potrzebne artykuły papiernicze. Tak przygotowani mogliśmy zacząć zdobywać nową wiedzę i umiejętności.
Słoneczne dni pozwalały nam  na aktywny wypoczynek na świeżym powietrzu. Po odrobionych lekcjach był czas na wspólne gry i zabawy na pobliskim boisku, spacery po okolicy i szaleństwa na karuzelach.
Systematycznie uczęszczaliśmy na zajęcia sportowe zorganizowane na basenie przy ulicy Rokosowskiej. Każdy znalazł tam coś dla siebie: kręta zjeżdżalnia, gorące jacuzzi, fontanny i wodny tunel, w którym nie łatwo było płynąć pod prąd. Szaleństw i radości było co nie miara.
Wybraliśmy się także na film pod tytułem „Wakacje Mikołajka” opowiadający o przygodach francuskiego chłopca podróżującego ze swoją rodziną. Piękne widoki Bretanii położonej nad oceanem Atlantyckim wprawiały nas w zdumienie, a przygody przytrafiające się głównemu bohaterowi bawiły i intrygowały.
Ku ogromnej radości i niedowierzaniu wychowawcy zabrali nas do restauracji McDonalds. To było to na co czekaliśmy. Zajęliśmy miejsca przy stole i złożyliśmy zamówienie. Każdy z nas dostał pyszny zestaw dla dzieci wraz z ciekawą zabawką. Już nie możemy się doczekać kolejnej takiej wycieczki.
W ramach warsztatów kulinarnych z pomocą wychowawców przygotowaliśmy pyszne klopsiki w sosie pomidorowym. Każdy z nas bardzo przyłożył się do ich przyrządzenia. Były pyszne i szybko zniknęły z talerzy.