Warsztaty fotograficzne

Z dniem 6 listopada 2014 ruszyły warsztaty fotograficzne dla uczestników projektu „Bezdomnośc kończy się tutaj”. Celem warsztatów jest podnoszenie ogólnego poziomu zainteresowania kulturą wizualną. Osoby bezdomne pod okiem profesjonalnego fotografika będą rozwijały swoją wiedzę i praktyczne umiejętności w formie plenerów fotograficznych, pracy reporterskiej na terenie ośrodka,, spotkań w studio fotografika. Mają możliwość opracowywania i eksponowania wystaw prac uczestników. Tematami spotkań są rozmowy o specyfice fotografii jako możliwości realizacji swoich pasji twórczych, rozmowy o kompozycji, estetyce środka wyrazu, prelekcje połączone z pokazami prac współczesnych fotografików z zakresu portretu, reportażu, plakatu, mody, etc., omawianie pomysłów zdjęć uczestników tak w aspekcie treściowym, jak formalno- plastycznym i warsztatowym., wspólne realizacje pomysłów uczestników w ustalonych plenerach i w studio, rozmowy o specyfice fotografowania ludzi, zwierząt, krajobrazów, architektury, zdjęć w ruchu, zdjęć nocnych. Przewiduje się, że warsztaty odbędą się w trzech dwumiesięcznych cyklach.