Warszawa: Taneczne kolonie w górach

24 lipca do Murzasichle przyjechała kolejna grupa kolonistów – 47 dzieci z warszawskiej Caritas. Opiekuje się nimi grupa 6 wychowawców pod kierunkiem p. Magdaleny Szynkaruk (4 doświadczone wychowawczynie ze świetlic socjoterapeutycznych Caritas Archidiecezji Warszawskiej, socjolog i wychowawczyni-praktykantka, studentka z UKSW).
W programie kolonii jest m.in. nauka tańca nowoczesnego i klasycznego. Dzieci będą ćwiczyć codziennie po półtorej godziny, by w ostatnich dniach turnusu zaprezentować się publicznie. Zaplanowano m.in.: występy karaoke, talent show, zawody w rodzinkach, grę terenową w podchody, ognisko, dyskoteki, spotkanie z ludowym artystą, gawędziarzem.
Kluczowym punktem programu będą wycieczki piesze po górach. Zaplanowano wyprawę do doliny Kościeliskiej, na Rusinową Polanę, do Morskiego Oka oraz na Gubałówkę. Dzieci będą miały okazje podziwiać osobliwe miejsca w Zakopanem (stary cmentarz), spacerować po Krupówkach, zwiedzić Kraków, Stary i Nowy Sącz, odwiedzić Wadowice i Kalwarię Zebrzydowską. Jeżeli pogoda się utrzyma, to wybiorą się na Polanę Szymoszkową, gdzie znajduje się kąpielisko o pow. 5 tys. m2 z wodą podgrzewaną geotermalnie.
Ten turnus jest szczególny, ponieważ koloniści warszawscy odpoczywają razem z dziećmi z Rumunii.