Warszawa: Hospicjum Domowe uczestniczyło w akcji „Pola Nadziei”

Hospicjum Domowe Caritas Archidiecezji Warszawskiej włączyło się w tym roku w ogólnopolską akcję „Pola Nadziei”. W ramach tej akcji, z inicjatywy Hospicjum został zorganizowany konkurs wśród dzieci i młodzieży szkół miasta Piastowa.
Uczniowie szkół podstawowych malowali karty świąteczne dla pacjentów Hospicjum, a młodzież szkół gimnazjalnych pisała prace nt.: „Przy łóżku chorego…”. Za liczny udział i zaangażowanie nauczycieli i uczniów, Hospicjum nagrodziło wszystkich (120 uczestników) koszulkami z nadrukiem: logo Pola Nadziei 2006, i napisem na plecach „Pomaganie jest super!”. Dzięki hojności firmy farmaceutycznej uczestnicy konkursu otrzymali również torby sportowe.
Drugim elementem akcji „Pola Nadziei” był koncert pod hasłem „W górę serca”, który odbył się 2 maja, w ramach corocznych obchodów Dni Piastowa. Że względu na tegoroczny udział Hospicjum Domowego Caritas Archidiecezji Warszawskiej została podkreślona ważność i potrzeba opieki nad chorymi, jaką niesie Hospicjum wśród mieszkańców Piastowa.
W koncercie wzięła udział Małgorzata Czajka z zespołem Piastowianka. Jej udział miał ścisły związek z hospicyjnym akcentem tego koncertu, gdyż występując coraz częściej w całej Polsce, pracuje jako lekarz w Hospicjum Domowym Caritas Warszawskiej.
Więcej informacji o akcji Pola Nadziei można uzyskać na stronie www.polanadziei.pl