W ostatnią niedzielę czerwca na warszawskiej „Agrykoli” odbył się festyn z okazji Międzynarodowego Dnia Uchodźcy, zorganizowany pod patronatem Wysokiego Komisarza Narodów Zjednoczonych ds. Uchodźców (UNHCR), w którym m.in. wzięła udział Caritas Archidiecezji Warszawskiej.

Spotkanie miało charakter pikniku, na którym spotkali się mieszkańcy stolicy i przebywający w polsce uchodźcy z różnych krajów. Na trawie warszawskiego parku, w białych namiotach rozlokowały się różne nacje, oferując nie tylko informacje na swój temat, ale także wyroby rękodzielnicze oraz smakołyki swych kuchni. Ideą imprezy było zarówno zaprezentowanie ich problemów – poprzez informację o działaniach polskich organizacji charytatywnych – jak i zbliżenie kulturowe, czemu służyła dobra zabawa.

W stoisku warszawskiej Caritas można było zakosztować potraw kuchni czeczeńskiej, obejrzeć narodowe stroje, zapoznać się ze zwyczajami i kulturą czeczeńską. Dużą popularnością cieszyły się potrawy kuchni kaukaskiej (zwłaszcza czeczeńska CHAŁWA). Uczestnicy festynu chwalili kunszt kulinarny naszych uchodźców, a dla tych z Państwa, którzy prosili o przepisy degustowanych potraw, zamieszczamy przepis na CHAŁWĘ, życząc smacznego.

CHAŁWA CZECZEŃSKA ORZECHOWA

Składniki:
Orzechy włoskie lub ziemne – 650g
Miód – 450 g

Wykonanie:
Orzechy lekko obsmażyć, wrzucić do gotującego się miodu i wymieszać. Następnie, wyłożyć masę na tacę, zostawić do wystygnięcia. Tak przygotowaną chałwę podawać pokrojoną na kawałki.