Wakacje 2016

Dwa miesiące upragnionych wakacji spędziliśmy bardzo intensywnie. Stolica zaoferowała nam wachlarz rozmaitych atrakcji, z których chętnie korzystaliśmy.
Lipiec powitał nas piękną pogodą, dlatego też ruszyliśmy w plener. Korzystając z oferty „Lato w mieście” odwiedzaliśmy halę sportową, basen i kino. Wyruszyliśmy także na wycieczkę do Parku Rozrywki w Powsinie, gdzie w pocie czoła pokonywaliśmy skomplikowane trasy parku linowego. Spacerowaliśmy również po  Wilanowie, Starówce i Łazienkach Królewskich zajadając się pysznymi lodami.
Lipiec to także miesiąc wyjazdów. Większość naszych podopiecznych wyjechała na kolonie letnie organizowane przez Caritas Archidiecezji Warszawskiej. Korzystając z bogatej oferty zwiedziliśmy Łebę, Mrozy na Mazurach, a także muzykowaliśmy na obozie muzycznym w Smaradzewicach. Kolonie zapewniły nam mnóstwo atrakcji, a także wzbogaciły nas w moc wspomnień. Wyjazdy to nie tylko zwiedzenie pięknych i zabytkowych miejsc czy kształtowanie swoich umiejętności, ale przede wszystkim nowe przyjaźnie, znajomości i przeżycia, których nikt nam nie zabierze. W czasie naszej nieobecności wychowawcy wraz z wolontariuszami pomalowali salę świetlicowe.
Naładowani pozytywną energią wróciliśmy do naszej świetlicowej rzeczywistości. W sierpniu odwiedziło nas czterech wolontariuszy z Francji. Nasi goście chętnie zgłębiali tajniki polskiej tradycji, umijali nam czas grą na gitarze czy wspólnymi zabawami. Chętnie dzielili się francuskimi zwyczajami i swoimi umiejętnościami, a więc wzajemnie dużo się od siebie nauczyliśmy.   Wzięliśmy aktywny udział w Światowych Dniach Młodzieży goszcząc w naszej parafii pielgrzymów z Zambii.
W sierpniu wznowiliśmy nasze wojaże po Warszawie, zwiedzaliśmy rozmaite zakątki naszego miasta, a także naszej dzielnicy. Znów odwiedziliśmy basen, halę sportową, place zabaw. Pamiętając o bohaterskich harcerzach z Batalionu Zośka złożyliśmy kwiaty i zapaliliśmy znicze przy pomniku Małego Powstańca oraz spotkaliśmy się w Muzeum Powstania z nielicznymi już uczestnikami walki podczas tamtych dni.
Czas biegnie nieubłaganie, a nowy rok szkolny zbliża się wielkimi krokami. Uśmiechnięci i pełni pozytywnych wrażeń wracamy do szkoły czekając na kolejne atrakcje już za rok.
Korzystając z okazji chcieliśmy bardzo podziękować ks. Proboszczowi Dariuszowi Gasowi, a także Caritas AW za dofinansowanie naszych wyjazdów, bez Was nasze wakacje nie były by tak wspaniałym przeżyciem.