Święto patronalne

28 października warszawska Caritas obchodziła swoje święto patronalne, zasadniczo przypadające na dzień 13 października, czyli wspomnienie bł. Honorata Koźmińskiego.
Tegoroczną uroczystość uświetnił swoją obecnością arcybiskup metropolita warszawski kardynał Kazimierz Nycz. Po odprawieniu okolicznościowej Mszy św. dla pracowników i pacjentów Caritas kardynał odwiedził chorych w hospicjum stacjonarnym Caritas oraz w nowym oddziale Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego. Oddział ten, otwarty z dniem 1 września w pomieszczeniach zajmowanych dawniej przez bursę „Na skarpie”, w dużej mierze wyposażony jest w sprzęt szwajcarski, przysłany w darze w transporcie zorganizowanym przez Zakon Kawalerów Maltańskich. Arcybiskup Nycz poświęcił nowy oddział, a następnie wziął udział w okolicznościowym spotkaniu pracowników warszawskiej Caritas. Złożywszy im gratulacje i życzenia podkreślił, że należy zadbać o to, aby ich trud i profesjonalizm widoczny był także w mediach.
Podczas spotkania dyrektor Caritas AW, ks. Zbigniew Zembrzuski, wręczył zasłużonym wolontariuszom Caritas okolicznościowe medale zwane „honoratami”. Otrzymali je: dr Hanna Kudelska za wieloletnią pomoc w prowadzeniu dokumentacji hospicjum stacjonarnego, p. Maria Jędrzejczyk za pielęgnację i towarzyszenie jego pacjentom oraz mecenas Andrzej Rościszewski za pomoc prawną dla Caritas AW. Na awersie wykonanych z ceramiki „honoratów” utrwalona została twarz jednej z pacjentek jako przypomnienie, komu w istocie służy wszelka praca wykonywana w ramach Caritas. Spotkanie zakończył poczęstunek przygotowany przez „Pierogarnię” prowadzoną przez Caritas AW