W dniach 19 – 26.02.2005 w Murzasichlu odbyło się zimowisko dla dzieci ze świetlic socjoterapeutycznych prowadzonych przez Caritas Archidiecezji Warszawskiej.

W wyjeździe uczestniczyło 80dzieci. Personel pedagogiczny liczył 17 osób w tym kierownik i pielęgniarka oraz 2 kierowców. Miejscem wypoczynku była miejscowośc Murzasichle k/Zakopanego. Ośrodek goszczący uczestników zimowiska to „Zbójnik” w którym panowały bardzo dobre warunki zakwaterowania uczestników. Zimowisko zostało zorganizowane dla dzieci ze świetlic socjoterapeutycznych Caritas A.W., jako kontynuacja pracy z nimi.

Program zimowiska był bogaty i urozmaicony. Dostarczył dzieciom dużo wrażeń i wpisał się w ich wspomnienia.

Zorganizowano wycieczki autokarowe do Zakopanego ( Sanktuarium Matki Boskiej Fatimskiej, Krupówki, wjazd na Gubałówkę, Wielka Krokiew), Niedzicy (Muzeum Zamkowe, zapora wodna), Dębno (najstarszy kościół na Podhalu). Dzieci uczestniczyły w prelekcji wygłoszonej w Izbie Regionalnej w Murzasichle, która dotyczyła historii górali. Zorganizowano kulig w zaprzęgu konnym, który był połączony z ogniskiem i pieczeniem kiełbasek.

Wieczorami dzieci uczestniczyły w imprezach ogólnych takich jak: turniej wiedzy religijnej „Czy Pan Bóg ma brodę ?”, odbyły się prezentacje poszczególnych świetlic, dyskoteka połączona z konkursem dla wychowawców, mini playback show, zabawa integracyjna – „Rodzinki”.

W piątek dzieci uczestniczyły w nabożeństwie Drogi Krzyżowej, która została przygotowana przez wychowawcę i poprowadzona na terenie ośrodka.

Podczas pobytu zrealizowano program profilaktyczny pt: ” Bądź sobą” dotyczący zapobiegania uzależnieniom od alkoholu, nikotyny i narkotyków.

Dzieci przebywające na turnusie nie sprawiały trudności wychowawczych. W sytuacjach trudnych wychowawcy reagowali natychmiast, konsekwentnie postępując wobec każdego uczestnika. Zaistniałe sytuacje były omawiane podczas rad pedagogicznych. Wychowawcy odznaczali się wyrozumiałością i cierpliwością oraz bardzo dobrym przygotowaniem dydaktycznym.

Żywienie podczas trwającego turnusu bogate i urozmaicone. Dzieci miały możliwość spróbowania tradycyjnych góralskich potraw takich jak: bryndza owcza czy kwaśnica.