Październik 2016

Październik powitał nas jesienną pogodą, chłodniejsze ale kolorowe dni zmotywowały nas do dalszego działania.
Jesień to bardzo malownicza pora roku, dlatego też korzystając z jej uroków przy okazji spacerów stworzyliśmy piękne prace plastyczne, korzystając z różnego rodzaju technik. Wykorzystaliśmy liście, kasztany, farby a także krepinę i pięknie ozdobiliśmy pomieszczenia naszej świetlicy. Kiedy pogoda płatała nam figle a za oknami płynęły strugi deszczu czas wykorzystywaliśmy w równie kreatywny sposób.Grom i zabawom nie było końca, w atmosferze śmiechu i zdrowej rywalizacji rozgrywaliśmy wszelkiego rodzaju turnieje. Piłkarzyki, tenis stołowy, a także gry planszowe nie są nam obce.
Z pomocą wolontariuszy przypomnieliśmy sobie postać Jana Pawła II i jego nauki. Aktywnie uczestniczyliśmy w dniach papieskich w naszej parafii.
Był czas na rozrywkę, ale musieliśmy także skupić się na nauce. Wraz z pomocą wolontariuszy pilnie odrabialiśmy lekcje a także przygotowywaliśmy się do sprawdzianów czy kartkówek. Wspólnie czytaliśmy lektury. Na zakończenie zorganizowaliśmy Świetlicowy Turniej wiedzy ze znajomości powieści H. Sienkiewicza. Nasi specjaliści biorąc pod uwagę zbliżający się Dzień Wszystkich Świętych na zajęciach poruszyli temat bliskich, których już z nami nie ma. Wyjaśnialiśmy pojęcia „Żyją w naszej pamięci”.
Październik przede wszystkim jest miesiącem Maryjnym, dlatego tez w miarę możliwości uczęszczaliśmy w Nabożeństwach  Różańcowych w naszej parafii.