Najnowsze wydarzenia w warszawskiej Noclegowni „Przystań”

Święta Bożego Narodzenia upłynęły w Noclegowni spokojnie i radośnie. Wszyscy mieszkańcy otrzymali paczki świąteczne. Nie zapomniano również o dzieciach naszych podopiecznych. Panowie wyjeżdżający w okresie świątecznym do swych rodzin odebrali dla najmłodszych paczki ze słodyczami i zabawkami.
Wesoło mieszkańcy naszej Noclegowni przywitali Nowy Rok. Pięknie udekorowana sala, muzyka, zaproszeni goście i przyjazna atmosfera spowodowały, że zabawa sylwestrowa, bez kropli alkoholu, była niezwykle udana. Mamy nadzieję, że również cały rok taki będzie.
5.01.2005 r. odbył się finał Programu „Druga Szansa”. Dziesięć osób otrzymało klucze do upragnionych, „własnych” mieszkań. Na uroczystości byli obecni przedstawiciele wszystkich organizacji i urzędów zaangażowanych w Program: Urzędów poszczególnych Dzielnic Warszawy, Ośrodka Pomocy Społecznej Warszawa – Wola, Stowarzyszenia „Otwarte Drzwi”, Monaru, Pensionatu Socjalnego Brata Łazarza, Ośrodka „Tylko z Darów Miłosierdzia” i Noclegowni „Przystań”. Dzięki ogromnemu zaangażowaniu wolontariuszy, w większości mieszkańców Naszej Noclegowni, udało się na czas wyremontować zdewastowane mieszkania. Zostały one wyposażone we wszelkie niezbędne urządzenia i przedmioty tak, że finaliści Programu mogli od razu się do nich wprowadzić. Mamy nadzieję, tak jak nasi mieszkańcy pracujący przy remontach lokali socjalnych, że wkrótce ruszy kolejna edycja Programu „Druga Szansa” i że włączą się w nią także inne warszawskie dzielnice oraz placówki zajmujące się osobami bezdomnymi.
Nawiązano współpracę z młodzieżowym „Teatrem Łazienki” działającym przy Filharmonii Narodowej pod kierunkiem muzykologa Władysława Terleckiego. W październiku ub. roku „Teatr Łazienki” dostarczył mieszkańcom Naszej Noclegowni niezapomnianych wzruszeń przestawiając „Wieczornicę Powstańczą”. W lutym wszyscy chętni będą mogli obejrzeć „Jasełka” w wykonaniu tej utalentowanej grupy młodych ludzi.