Marzec 2014

Marzec rozpoczął się dla nas bardzo pracowicie, gdyż z początkiem nowego semestru postanowiliśmy popracowac nad naszymi ocenami.  Dla VI-klasistów zorganozowaliśmy zajęcia przygotowujące do egzaminu końcowego. Pomagali nam w tym wychowawcy i wolontariusze.

W związku z tym, że powoli zaczęła nastawać wiosna, zaczęliśmy coraz częściej wychodzić na spacery i zajęcia sportowe na świeżym powietrzu.

W dniu 10 marca zostaliśmy zaproszeni do hiszpańskiej firmy zajmującej się instalacją farmy wiatrakowe. Na spotkaniu mieliśmy okazję dowiedzieć się jak powstają takie wiatraki, jak się je obsługuje oraz jak przega instalacja. W czasie wizyty mieliśmy okazję przeprowadzić telekonferencję z pracownikami zjandującymi się w tym czasie w Hiszpanii – tutaj bardzo przydała sie nam znajomość języka angielskiego.

19 marca obejrzeliśmy film „Kamienie na szaniec”, dużo dyskutowaliśmy o postawach bohaterów tamtych czasów. Staraliśmy się odpowiedzieć na pytanie Czym jest bohaterstwo dziś?

W sobotę ruszyliśmy trasą powstańców – Alka, Rudego i Zośki. Wzięliśmy również udział w uroczysościach upamiętniejących wydarzenia „Akcji pod Arsenałem”.

W dniu rozpoczecia kalendarzowej wiosny wychowawcy zorganizowali dla nas wspaniałą wyprawę do parku linowego, gdzie sprawdziliśmy swoje umiejętności.

Ucząc się i bawiąc nie zapomnieliśmy o sprawach duchowych. Co piątek uczestniczyliśmy w mszach Drogi Krzyżowej a we wtorki – w katechezach.