Listopad w świetlicy KEN

Dzieci ze świetlicy przy KEN zainspirowane kolejną rocznicą śmierci Fryderyka Chopina, jak również niedawno zakończonym międzynarodowym konkursem muzyki tego wybitnego Polaka ruszyły 5 listopada po Warszawie śladami Chopina, kończąc przy jego pomniku w Łazienkach.
Do ważnych wydarzeń listopadowych należy w szczególności zaliczyć Święto Niepodlegości. 11 listopada dzieci wybrały się na „spotkanie z historią”. Obejrzały defiladę na placu Józefa Piłsudskiego, delegacje państw i różnych organizacji składające kwiaty na grobie Nieznanego Żołnierza, wysłuchały przemówienie prezydenta RP Aleksandra Kwaśniewskiego.
15 listopada dzieci zostały zaproszone przez uczniów szkoły amerykańskiej, aby rozegrać mecz piłki nożnej halowej. Mecz był rozgrywany w pięknej hali sportowej przy ulicy Vogla. Walczyły dzielnie, ale niestety przegrały 2:1. Liczą na wygraną w meczu rewanżowym.
16 listopada w świetlicy przy KEN odbyła się dyskoteka, na którą zostały zaproszone dzieci ze świetlic przy Żytniej i Sokołowskiej. Były konkursy z balonami, lanie wosku i inne wróżby.
Działy się także inne ciekawe rzeczy: został rozstrzygnięty konkurs na nazwę świetlicy. Po burzliwych dyskusjach wybrano nazwę „Świetliki”. Odbyły się warsztaty plastyczne, robiono ozdoby z drutów i koralików, lepiono garnki na starodowanym kole garncarskim wspólnie z Panem Jackiem Ciesielskim, który opowiadał o dawnych czasach i o prawach fizyki, które towarzyszą powstawaniu takich małych arcydziełek.