Kwiecień 2016

W kwietniu wychowawcy zabrali nas do kina na filmy „Kung Fu Panda 3” i „ Księga dżungli ” oraz na projekcje 6d . Było fantastycznie, szczególnie podczas tych ostatnich , ponieważ można było poczuć na własnym ciele to, czego doświadczają bohaterowie filmu.
Wybraliśmy się też do pachnącego zielenią Warszawskiego ZOO.  Spotkaliśmy tam wiele ciekawych zwierząt, ale najbardziej zachwyciły nas tańczące w wodzie foki, które były wdzięczne i urocze. Niestety, nasze ulubione małpy zrobiły nam psikusa i się ukryły. Szkoda, bo są takie zabawne!
W tym miesiącu odbyliśmy dwa pasjonujące spotkania z historią. Pierwsze z nich obyło się w Muzeum Narodowym. Z ciekawością i podziwem oglądaliśmy dzieła wielkich malarzy, a  z obrazów odczytywaliśmy różne emocje namalowanych postaci. Takie zajęcia bardzo nam się spodobały, były inspirujące i dawały do myślenia. Drugie, to warsztaty w Domu Spotkań z Historią, pt. „Symbole  w Warszawie”. W trakcie zajęć poznaliśmy różnego rodzaju historyczne znaki, które można spotkać na ulicach naszego miasta. Prowadząca zajęcia opowiedziała nam o historii miejsca, w którym się one odbywały. Następnie bawiliśmy się w sali zaadaptowanej z dawnego skarbca banku Warszawy.
Wracając do świetlicy,  pełni wrażeń, ale i głodni, z przyjemnością przygotowywaliśmy w ramach warsztatów kulinarnych smaczne posiłki. Hitem miesiąca były wiosenne kanapki  z twarożkiem, pastami  i serem żółtym, posypane młodym szczypiorkiem i koperkiem, obłożone pomidorem, chrupiącą rzodkiewką i ogórkiem. Było pachnąco, pysznie i zdrowo.
W zajęciach  logopedycznych pomagała w tym miesiącu  Aba ( dog niemiecki błękitny).Na spotkanie  z tym niezwykłym uczestnikiem zawsze ustawia się kolejka chętnych świetliczaków.  Warto zwrócić uwagę na nowatorski charakter zajęć. Nie spotkaliśmy się do tej pory z informacją żeby inna placówka wsparcia dziennego proponowała zajęcia tego typu.
Do świetlicy każdego miesiąca chcemy zapraszać gości, którzy mogą podzielić się ciekawymi doświadczeniami oraz wiedzą. W miesiącu, w którym przypada Światowy Dzień Zdrowia gościliśmy lekarza neurologa. Pan Piotr opowiedział o swojej pracy, pokazał narzędzia, którymi posługuje się podczas stawiania diagnozy. Pan doktor podkreślał jak ważne jest dbanie o higienę osobistą. Każdy uczestnik spotkania zadał gościowi pytanie. Dzieci były zainteresowane ile trwają studia medyczne, czy lekarze leczą się sami czy może korzystają z porad swoich kolegów po fachu a także co kryje wnętrze torby lekarskiej. Były też poważniejsze pytania o antybiotyki, szczepienia a także w jaki sposób lekarz przekazuje pacjentowi informację o ciężkiej, nieuleczalnej chorobie.
Kwiecień był miesiącem bogatym w wydarzenia, a najlepsze jest to, że maj zapowiada się równie atrakcyjnie.