Konkursy, basen, lodowisko – styczeń w świetlicy „Ochotka”

Styczeń w świetlicy „Ochotka” minął bardzo spokojnie. Wielu uczestników długo wspominało wydarzenia grudniowe oraz minione święta. Zorganizowano wokalny festiwal kolęd i pastorałek. Uczestniczyło w nim dziewięcioro dzieci z czego najlepiej przygotowane okazały się 2 dziewczynki, które wykonały pastorałkę pt. „Gwiazda Nadziei”.
6 stycznia w dniu święta Trzech Króli dzieci uczestniczyły w uroczystej, pięknie odprawianej Mszy św. Wyjaśniono im wydarzenia oraz symbole związane z tym świętem.
W styczniu uczestnicy zostali zaproszeni na jasełka organizowane przez Szkołę Podstawową nr 280, która sąsiaduje ze świetlicą. Grę małych aktorów, piękne kostiumy i scenografię doceniono gromkimi brawami. Zainspirowało to uczestników świetlicy do przygotowania rewanżowego spotkania. Aktualnie trwają prace koncepcyjne nad tematem i scenariuszem przedstawienia.
Rozpoczęły się przygotowania do wyjazdu na ferie zimowe. Już w grudniu ogłoszono rodzicom szczegóły po to, by mogli przygotować się i podjąć decyzję o wysłaniu dziecka na wypoczynek. Wyjazd planowany jest w terminie 19-26 luty 2005 r. w miejscowości Murzaszichle koło Zakopanego. Dzieci przygotowują program artystyczny, który będą prezentować na zimowisku. Dla uczestników wyjazd jest nie tylko wypoczynkiem, ale również okazją do spotkania się z dziećmi oraz wychowawcami z innych świetlic. Oprócz zwiedzania okolic oraz wypoczynku w trakcie zimowiska realizowany będzie program poświęcony profilaktyce.
W związku z niepokojącymi sygnałami ze strony rodziców na temat osiedlowego środowiska młodzieży, która spędza czas na klatkach oraz w parkach pracownicy świetlicy skontaktowali się z pedagogami ulicznymi powołanymi do działania w terenie. Z żalem przyjęli wiadomość, że działalność pedagogów została wstrzymana ze względu na brak decyzji o przyznaniu środków na ten cel. Smutny jest fakt, że w dzisiejszych czasach biurokracja wygrywa z człowiekiem.
W styczniu dużym powodzeniem wśród uczestników cieszą się warsztaty plastyczne, a w szczególności technika malowania na szkle. Zainteresowani dopracowują tę umiejętność, a finezyjne owoce ich pracy widoczne są w okiennych szybach świetlicy.
Czasu wolny w świetlicy poświęcono na rozwijanie sprawności fizycznej. Uczestnicy zarówno w soboty jak i w tygodniu ochoczo uczestniczyli w zajęciach zorganizowanych na lodowisku oraz pływalni.