Pierwszego czerwca w ośrodku dla cudzoziemców w Dębaku-Podkowie Leśnej, prowadzonym przez Urząd do Spraw Cudzoziemców, odbyły się warsztaty kulinarne z okazji zbliżającego się Dnia Uchodźcy. Ponieważ był to również Dzień Dziecka, zapewnione zostały także atrakcje dla dzieci mieszkających w ośrodku. Wydarzenie zostało zorganizowane przez Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom Caritas Archidiecezji Warszawskiej, w ramach projektu „Nowy Dom Polska” we współpracy z ośrodkiem w Dębaku.

W warsztatach kulinarnych uczestniczyło dziesięć pań z Czeczenii, Tadżykistanu, Gruzji, Ukrainy i Syrii. Przygotowały one zarówno swoje narodowe potrawy jak czak-czak (tradycyjna chałwa czeczeńska), gałuszki, żyżyk-gałnysz (gałuszki z mięsem), chałwa orzechowa, baursaki (potrawa mączna) jak i przysmaki o międzynarodowym uznaniu: tiramisu, sałatki warzywne i owocowe oraz różnego rodzaju wypieki.

W degustacji potraw uczestniczyło ponad pięćdziesiąt osób – mieszkańców ośrodka. Specjalnymi gośćmi spotkania były dzieci. Z okazji Dnia Dziecka przygotowane dla nich zostały zabawy z balonami, warsztaty plastyczne oraz spotkanie z animatorką, która przeprowadziła zajęcia cyrkowe. Łącznie w zabawach uczestniczyło ponad dwadzieścioro dzieci.

Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom Caritas Archidiecezji Warszawskiej również na co dzień udziela pomocy potrzebującym cudzoziemcom,  prowadząc poradnictwo psychologiczne oraz międzykulturowe. Beneficjenci CPMiU otrzymują również artykuły higieniczne, dofinansowanie do zakupu lekarstw i okularów, oraz drobnych zabiegów medycznych.

Projekt „Nowy Dom Polska” jest realizowany przez Caritas Polska w partnerstwie z Caritas diecezjalnymi oraz Urzędem do Spraw Cudzoziemców. Projekt współfinansowany z Programu Krajowego Funduszu Azylu, Migracji i Integracji oraz budżetu państwa.

Efektem warsztatów kulinarnych jest zbiór przepisów na niektóre z przygotowanych dań:

Baursaki pani Madiny z Tadżykistanu:

– 2 szklanki mąki

– 1 szklanka mleka

– 1 szklanka tłustej śmietany

– szczypta soli

Zagnieść ciasto ze wszystkich składników, pokroić na niewielkie kawałki (podobnie jak polskie kopytka), smażyć w garnku w głębokim tłuszczu. Podawać na zimno lub na ciepło.

Chałwa orzechowa pani Oishy z Tadżykistanu:

– 2 litry mleka

– 1 kg cukru

– 3 łyżki tłustej śmietany

– szklanka orzechów włoskich

– szklanka orzechów ziemnych

Orzechy połamać na mniejsze kawałki, wszystkie składniki gotować w dużym garnku ok. 2 godziny. Następnie przelać ugotowaną masę do dowolnej formy – po wystygnięciu kroić na małe kawałki i podawać.

Tiramisu pani Ganny z Ukrainy:

– paczka podłużnych biszkoptów

– 0,5 kg tiramisu

– 300g tłustej śmietany

– 120g cukru pudru

– 2 szklanki zimnej kawy

Biszkopty zamoczyć na chwilę w zimnej kawie. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, następnie nadal miksując dodawać tiramisu. Układać naprzemiennie warstwy biszkoptów i kremu, wierzch można posypać cienką warstwą kakao lub startej czekolady. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Żyżyk-galnysz (gałuszki z mięsem) pani Madiny z Czeczenii:

Składniki na ciasto: mąka pszenna, woda, sól

Zagnieść ciasto, pokroić na niewielkie kawałki i ugotować.

Dowolne mięso ugotować w ulubionych przyprawach, odlać bulion. Do bulionu dodać bardzo drobno pokrojony czosnek i przyprawy. Podawać łącznie: gałuszki z ugotowanym mięsem, polewać sosem.

Czepałgasz pani Asyi z Czeczenii:

Składniki na ciasto: kefir, mąka pszenna, sól, woda

Składniki na farsz: twaróg, szczypiorek, sól

Zagnieść wszystkie składniki na ciasto, tak aby było miękkie. Z ciasta uformować niewielkie kulki, które nadziewamy serem. Kulki rozwałkować na placki, smażyć na oleju roślinnym

Czak-czak pani Maliki z Czeczenii:

– 1 kg mąki

– szczypta soli

– 8 jajek

– 100g tłustej śmietany

– soda oczyszczona

– 350g miodu

– 100g cukru

Zagnieść twarde ciasto z mąki, soli, jajek, śmietany i sody. Rozwałkować na bardzo cienkie plastry, które kroimy na cienkie paski. Smażyć paski ciasta w garnku w głębokim tłuszczu (roślinnym). Następnie wyłożyć usmażone ciasto w dowolnej formie.

Podgrzać miód, dodać cukier, zagotować. Polać ciasto ciepłym syropem, nadać mu bardziej ścisłą formę. Na wierzchu można ułożyć dowolne orzechy.