Serdecznie dziękujemy wszystkim darczyńcom, którzy wspierają osoby bezdomne oraz naszych pacjentów i pracowników w czasie epidemii!

20 marca wprowadzono w Polsce stan epidemii i w Caritas AW od razu rozpoczęliśmy akcję POMOC DLA SENIORA. Nasze biuro przyjmuje i realizuje prośby o pomoc w codziennych zakupach zgłaszane telefonicznie i mailowo bezpośrednio przez seniorów lub ich bliskich. Do tej pory z tej formy wsparcia skorzystało ponad 600 osób!

Było to możliwe dzięki ofiarności i odwadze naszych wspaniałych wolontariuszy. Od pierwszych dni epidemii otrzymywaliśmy maile od mieszkańców Warszawy, którzy wychodzili z inicjatywą i zgłaszali gotowość do niesienia pomocy. W ten sposób powstała grupa 24 wolontariuszy, których ze względu na ich niezwykłą ofiarność i rzetelność zaczęliśmy nazywać „Rycerzami Caritas AW”: Karolina, Anna, Ewa, Beata, Jolanta, s. Terezja, Jagoda, Anna, Marta, Zosia, Aneta, Renata, Daniel, Grzegorz, Wojciech, Marcin, Jakub, x. Przemysław, Michał, Ryszard, Fryderyk, Patryk, Marcin, Marcin.

Do dzisiaj  na pomoc w zakupach dla potrzebujących Caritas AW wydała ponad 70 000 zł.

Tegoroczny plakat promujący przekazywanie 1% podatku Caritas Archidiecezji Warszawskiej stał się szczególnie aktualny w czasie pandemii korona wirusa za sprawą wyjątkowych ludzi – Rycerzy Caritas AW, którzy z  pomocą docierają w różne zakątki naszego miasta.

plakat_2(1)

Nie ma słów, które wyraziłyby naszą wdzięczność w pełni!

W pomoc potrzebującym na terenie wielu parafii naszej diecezji włączyły się także Parafialne Zespoły Caritas oraz wolontariusze, którzy zgłosili się z chęcią pomocy okolicznym mieszkańcom do swoich parafii. Dziękujemy!

Od początku epidemii otrzymaliśmy wsparcie finansowe ze strony darczyńców indywidualnych, firm, parafii i zgromadzeń zakonnych na łączną kwotę ponad 160.000 zł. W całości przeznaczyliśmy ją na zakup środków ochrony osobistej, niezbędnego sprzętu i leków.

Serdecznie dziękujemy zgromadzeniom zakonnym za pozytywną odpowiedź na nasz apel i włączenie się w opiekę nad pacjentami przebywającymi na Oddziale II ZOL, na którym wystąpiło zakażenie wirusem COVID – 19. Od kilkunastu dni pacjenci na zakażonym oddziale mogą liczyć na pomoc sióstr zakonnych – wolontariuszek. Naszymi bohaterkami są: s. Michalina ze Zgromadzenie Sióstr św. Dominika, s. Renata (pielęgniarka) ze Zgromadzenia Sióstr Franciszkanek, s. Janina (pielęgniarka) ze Zgromadzenia Sługi Jezusa, s. Bogna i s. Edyta ze Zgromadzenie Sióstr Benedyktynek Misjonarek, s. Gabriela i s. Asyzja z Nazaretanki – Zgromadzenie Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu , s. Dawida ze Zgromadzenie Sióstr św. Michała Archanioła, s. Ksenia i s. Katarzyna ze Zgromadzenia Sióstr Albertynek Posługujących Ubogim (Albertynki i Przyjaciele), s. Marta i s. Renata ze Zgromadzenia Służebnic Matki Dobrego Pasterza (Siostry Pasterzanki), s. Anna i s. Katarzyna za Zgromadzenie Sióstr Służebniczek Bogarodzicy Dziewicy Niepokalanie Poczętej (Służebniczki i Młodzi), s. Anna (Małe Siostry Jezusa) i s. Wiktoria ze Zgromadzenia Sióstr Karmelitanek Dzieciątka Jezus. Nie zabrakło i bohaterów: Brat Łukasz (lekarz) – Prowincjał Bonifratrzy, klerycy Andrzej i Michał z seminariów Jezuici w Polsce i ojców Misjonarzy.

W opiece na zagrożonym oddziale pomagają także wolontariusze świeccy: Monika, Małgorzata, Iwona, Elżbieta, Renata, Maciej, Herman i pracownicy Karolina, Joanna, Sylwia, Natalia, Jacek i Filip.

Otrzymaliśmy także wielkie wsparcie w postaci darowizn rzeczowych: żywności, środków ochrony osobistej, sprzętu medycznego i AGD – poniżej publikujemy listę naszych dobrodziejów, którą będziemy na bieżąco aktualizować

Pan Marcin Kochaściciel restauracji Bazar Kocha,

Wszyscy zaangażowani w inicjatywę #polskiekrawcowewakcji. Szczególne podziękowania kierujemy do jej Warszawskiej ekipy – Warszawa szyje maski dla medykow. Pozdrawiamy Polskie Krawcowe uszyją maseczki ochronne dla służby zdrowia,

IKEA,

Wola Park,

McCain Foodservice Polska,

Pani Wicemarszałek Sejmu Małgorzata Gosiewska – Poseł na Sejm RP,

Pani Grażyna Ignaczak z Kancelarii Prezydenta RP Pana Andrzeja Dudy,

Pierwsza Dama Pani Agata Kornhauser-Duda,

Pani Mecenas Beata Kopczyńska (KPK LEGAL),

Wydział Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego,

Sputnik Photos,

Pan Janusz Cieszyński z Ministerstwo Zdrowia,

Pan Jarosław Król – Prezes Polfa Tarchomin S.A.

Fundacja PZU,

The Big Fellow,

Media Expert,

Fundacja Włącz się,

Stowarzyszenia Wietnamczycy w Polsce,

Pan Prezydent m.st. Warszawy Rafał Trzaskowski,

Pani Agnieszka Karasiewicz wraz z rodzicami,

Pani Ania Stankiewicz i Grupa Mocy dla Szpitali Warszawskich,

Mazowiecki Urząd Wojewódzki,

Zgromadzenie Sióstr Urszulanek Serca Jezusa Konającego,

Parafia Matki Bożej Wspomożycielki Wiernych,

ArjoHuntleigh Polska Sp. z o.o.

Ks. Sławomir Starkowski

Pan Robert Sołtysiak

Fundacja Faktu

Oceanic

Pani Katarzyna Klatt-Koryszewska z Fundacja Piękniejsze Życie

Pan Tomasz Różański

Multi Packaging Solutions

Siepomaga.pl

Martes Sport

LPP

Siostry Karmelitanki Bose. 400 lat w Polsce pw. Ducha Świętego

Siostry Uczennice Boskiego Mistrza – pddm

Fresenius Kabi

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego!

Lewiatan Mazowsze

WOLW-POL właściciela sklepu VITKAC