20 czerwca – Międzynarodowy Dzień Uchodźcy

Z roku na rok – Dzień Uchodźcy świętujemy w coraz większej liczbie polskich miast. W tym roku zaplanowano różnego rodzaju imprezy, wystawy, pokazy filmów, akcje edukacyjne i happeningi w Warszawie, a także w: Białymstoku, Krakowie, Lublinie, Czerwonym Borze, Łodzi, Poznaniu, Łomży, Łukowie, Obornikach Śląskich, Sopocie i Toruniu.
Dzień Uchodźcy jest okazją do nawiązania kontaktów między mieszkańcami ośrodka a lokalną ludnością, np. w Czerwonym Borze dzieci uczyły się o uchodźcach w szkole, a teraz planują wakacyjne zabawy z ich dziećmi.
Zgodnie z konwencją genewską – „uchodźca to osoba, która na skutek uzasadnionej obawy przed prześladowaniem z powodu swojej rasy, religii, narodowości, przynależności do określonej grupy społecznej lub z powodu przekonań politycznych przebywa poza granicami państwa, którego jest obywatelem, i nie może lub nie chce z powodu tych obaw korzystać z ochrony tego państwa”.
Polska odnotowuje niewielki wzrost wniosków o status uchodźcy. W 2004 r. o ochronę ubiegało się 8079 osób, ale tylko 315 z nich otrzymało status uchodźcy. Od 1 stycznia do 26 maja 2005 o status uchodźcy wystąpiło 2285 osób, otrzymało 76, a 519 uzyskało zgodę na status tolerowany.
Kraje pochodzenia uchodźców w Polsce to: Czeczenia (około 80%), Ukraina, Białoruś, Gruzja, Kirgistan, Pakistan, Azerbejdżan, Armenia i Indie.
Poniżej przedstawiamy program obchodów Międzynarodowego Dnia Uchodźcy w Warszawie.
Czwartek 16 czerwca:
– inauguracja serwisu internetowego gazeta uchodźców: www.refugee.pl
– rusza aukcja prac artystycznych uchodźców na stronie: www.aukcje24.pl
– Radio Aktywne w godz 16.00-18.00 audycja „Magazyn doinformowany”. O uchodźcach rozmawiają przedstawiciele PAH i ich goście: www.radioaktywne.pl
Sobota 18 czerwca
– godz 12.00 wernisaż wystawy zdjęć o tematyce uchodźczej, Metro Świętokrzyska. Wystawa potrwa 2 tygodnie.
– od godz. 13.00 KinoLab (Centrum Sztuki Współczesnej, Zamek Ujazdowski, Al. Ujazdowskie 6) pokaz filmów o tematyce uchodźczej. Panel dyskusyjny. Filmy udostępniła Helsińska Fundacja Praw Człowieka.
Wtorek 21 czerwca od godz. 20.00 zespół QUE SABROSO w klubie Aurora.
Czwartek 23 czerwca Empik Megastore Junior I piętro, ul. Marszałkowska 116/124, uchodźcy czytają po polsku fragmenty książek.
Sobota 25 czerwca od godz 22.00 Cafe Kulturalna, zespół „Elektrobrwineks”.