Warszawa: rozpoczęcie roku szkolnego w świetlicach

W świetlicach środowiskowych rok szkolny rozpoczęto od rozwieszenia plakatów informujących o działalności placówek oraz od spotkań z pedagogami i dyrekcją szkół znajdujących się na terenie objętym ich działaniem.
Na uroczystym spotkaniu, w pierwszym dniu zajęć świetlicowych, wychowawcy życzyli podopiecznym wytrwałości i systematyczności w nauce. Dla wielu z nich to ostatni rok w szkole podstawowej, zatem muszą więcej czasu poświęcić na naukę, aby pod koniec roku móc wybrać dobre gimnazjum.
Nauka oczywiście na pierwszym miejscu, ale nie można obejść się bez zabawy i różnego rodzaju przyjemności. Dlatego wrzesień upłynął dzieciom na licznych festynach: np. „Mokotowskie pożegnanie lata”, festyn zorganizowany przez OPS Wola, który był finalną imprezą programu „Trzeźwy umysł”, czy festyn w Parku Sowińskiego, gdzie zaprezentowały się wszystkie wolskie świetlice i było mnóstwo atrakcji dla dzieci i całych rodzin, w tym koncert zespołu Szwagierkolaska.
Dzieci ze świetlicy przy ul. KEN miały również okazję spotkać się z ważnymi osobowościami: z uczestnikami Powstania Warszawskiego, z Arturem Górskim – posłem na Sejm RP. Rozpoczęły również realizację programu „Mazowsze moja mała Ojczyzna”, w ramach którego spotkały się z panią przewodnik – Joanną Grabek, która opowiedziała im o harcerzach z Szarych Szeregów i o prezydencie Stefanie Starzyńskim.
Prowadzący świetlice zapraszają wolontariuszy, którzy chcieliby pomóc dzieciom w nauce angielskiego, matematyki i innych przedmiotów.