Święta w schroniskach warszawskiej Caritas

W ośrodku na Żytniej wieczerza wigilijna rozpoczęła się krótkim programem artystycznym. Mieszkańcy recytowali poezję bożonarodzeniową a pracownicy zaśpiewali wszystkim kolędę „Dzisiaj w Betlejem”. Uroczyste odczytanie fragmentu ewangelii o narodzeniu Jezusa otworzyło modlitwę, którą  poprowadził ks. dyrektor Zbigniew Zembrzuski. Dzieląc się opłatkiem wszyscy życzyli sobie poprawy sytuacji, znalezienia pracy, dachu nad głową.   Niespodzianką był św. Mikołaj z workiem prezentów dla wszystkich. Przy dźwiękach kolęd  do wspólnego stołu z tradycyjnie postnymi potrawami zasiadło około 100 mieszkańców i 220 osób przybyłych spoza ośrodka. W pierwszy i drugi dzień świąt Bożego Narodzenia świętowało około 100 mieszkańców i odpowiednio 210 i 251 osób  z zewnątrz.

W schronisku „Przystań” przy ul. Wolskiej w tegorocznej wigilii uczestniczył wicedyrektor Caritas AW, ks. Sławomir Opaliński. Do wieczerzy zasiadło 95 mieszkańców oraz 15 dodatkowych osób. Podobnie było w dni świąteczne, podczas których mieszkańcy gromadzili się na 3 uroczystych posiłkach. Wigilijny jadłospis obejmowął tradycyjne potrawy – karpia i śedzie pod róznymi postaciami, kluski z makiem, pierogi z kapustą i grzybami, barszcz czerwony. W dni świąteczne serwowane były również wędliny, bigos i kotlet schabowy. Dla tych, którzy na to zasłużyli Mikołaj miał również symboliczny prezent  w postaci  kawy i tabliczki czekolady.