Ponad 800 osób przyjęła Caritas AW na Wigilię i Boże Narodzenie

24 grudnia 320 osób bezdomnych świętowało Wigilię w schroniskach Caritas AW. W Ośrodku „Tylko” przy ul. Żytniej 1A o godz. 12:30 zasiedli przy wigilijnym stole bezdomni z miasta (120 osób), a o godz. 16:00 wigilijny wieczór rozpoczęli stali mieszkańcy schronisk przy ul. Żytniej i Wolskiej (łącznie 200 osób). Wigilia rozpoczęła się od modlitwy i dzielenia się opłatkiem, były wzruszające życzenia oraz drobne prezenty od świętego Mikołaja. Świąteczne dekoracje, śpiew kolęd i obficie zastawione stoły pomagały w tworzeniu wyjątkowej atmosfery ludziom którym na co dzień brakuje domu i rodziny.
W I i II dzień świąt Bożego Narodzenia do otwartej jadłodajni przy ul. Żytniej 1A przyszło łącznie ponad 500 osób. Świąteczne potrawy zostały przygotowane dzięki zaangażowaniu pracowników schronisk, wolontariuszy oraz hojności darczyńców.
Codziennie w schroniskach prowadzonych przez Caritas AW mieszka 300 osób, około 50 osób korzysta z łaźni i magazynu odzieżowego, z otwartej jadłodajni korzysta ok. 200 osób z miasta.
Wszystkim pracownikom i darczyńcom wszelkiej pomyślności w nadchodzącym Nowym Roku życzą Zarząd i Pracownicy Caritas AW.