Październik w świetlicach warszawskiej Caritas

Październik to czas Nabożeństw Różańcowych, podczas których dzieci czczą Matkę Boską każdego dnia śpiewając lub mówiąc Różaniec.
Dzieci ze świetlicy przy ul.Żytniej przygotowały Nabożeństwo Różańcowe, na które zostały zaproszone do kościoła Miłosierdzia Bożego i św. Faustyny, 24 października wszystkie dzieci ze świetlic Caritas A. W.
W świetlicy przy ul. Sokołowskiej październik upływał pod znakiem piłkarskich potyczek z każdą drużyną, która tylko zechciała stawić im czoła. Bez pychy, jak mówią nie ma lepszych od nich. Pojedynek ze świetlicą przy ul. Żytniej wygrali wynikiem 8 : 0, także kilka meczy z wolskimi drużynami osiedlowymi zakończyły się porażką przeciwników. Z meczu na mecz stają się coraz mocniejsi duchem i ciałem. Swoje sukcesy zawdzięczają oczywiście mozolnym treningom.
W ramach projektu artterapii, dzieci ze świetlicy „Ochotka” uczestniczyły w październiku w dwóch warsztatach teatralnych prowadzonych przez profesjonalną aktorkę i choreografa. Październikowe zajęcia stanowią wstęp do systematycznych spotkań, które będą odbywać się raz w tygodniu w świetlicy na ul. Sokołowskiej. Celem warsztatów jest integracja dzieci ze wszystkich świetlic oraz wspólna zabawa. Finałem zajęć ma być przedstawienie teatralne z udziałem dzieci, które zostanie wystawione w okresie bożonarodzeniowym.
Dzieci ze świetlicy „Ochotka” w szczególny sposób obchodziły w październiku V Dzień Papieski. Najpierw uczestniczyły w uroczystej Mszy Św., w intencji Jana Pawła II, potem wzięły udział w konkursie na temat pontyfikatu papieża Polaka a na koniec zostały poczęstowane kremówkami.
Letnia pogoda w październiku zachęcała do wycieczek. Dzieci ze świetlicy przy u. KEN pojechały do Sanktuarium Maryjnego w Licheniu. Uczestniczyły tam we Mszy św. dziękując Panu Bogu za wszystko co było dobre w tym roku, przepraszając za złe uczynki prosili Matkę Boską Licheńską, aby opiekowała się nimi i ich bliskimi. Bazylika w Licheniu zrobiła na nich ogromne wrażenie. Pani przewodnik opowiedziała im o cudach, jakie miały miejsce w tym miejscu. Wspomniała również o cudownej wodzie, bijącej nieopodal w źródełku, którą wszyscy zabrali do buteleczek.
Dzieci ze świetlicy przy ul. KEN postanowiły także sprawdzić czy przyszła już „Pani Jesień” i wybrały się na wycieczkę do Lasu Kabackiego. Pani przewodnik opowiedziała im o historii Lasu Kabackiego noszącego imię Stefana Starzyńskiego. W czasie wędrówki zachwycali się pięknem jesiennej przyrody, kolorami liści, zapachem lasu. Obiecali sobie , że wrócą tutaj zimą zobaczyć jak się zmienił las.
Korzystając z pięknej, prawie letniej pogody, dzieci podczas spacerów zbierały kasztany, żołędzie, kolorowe liście, z których powstały piękne ikebany, stroiki i gazetki. W „Ochotce” ogłoszono np. konkurs na najmniejszego kasztana oraz pracę plastyczną nawiązującą do hasła „Barwy jesieni”. Zorganizowano także „festiwal dyni”. Dzieci dostrzegły „wielofunkcyjność” tego warzywa. Finezyjne kształty dyni zainspirowały dzieci do zorganizowania przedstawienia z dynią w roli głównej. Dyniom nadano imiona, a następnie wykorzystano je jako kukiełki w przedstawieniu. Dynie posłużyły również do zorganizowania wielu zabaw grupowych o charakterze integracyjnym.