Maj w świetlicy przy KEN

W drugą sobotę miesiąca wzięliśmy udział w biegu terenowym po Lasku Kabackim, wraz z innymi świetlicami Caritas.
Zabawa polegała na odszukaniu – na podstawie mapy – ukrytych w lesie sześciu punktów z zadaniami do wykonania przez drużynę. Dla utrudnienia „pomieszano” dzieci i wychowawców ze wszystkich świetlic. Utworzone zostały tzw. „rodzinki”, czyli drużyny, w skład, których wchodził wychowawca i po kilkoro dzieci z każdej świetlicy. Dzięki temu mogliśmy się wszyscy lepiej poznać i sprawdzić swoje umiejętności współpracy w nowej grupie. Inną ważną umiejętnością, którą ćwiczyliśmy podczas biegu było odszukiwanie zaznaczonych miejsc na mapie.
Po szczęśliwym dotarciu wszystkich rodzinek do punktu docelowego, czyli polany w Powsinie, każdy uczestnik został obdarowany pamiątkową maskotką i słodyczami. Było także ognisko z pieczeniem kiełbasek oraz wspólne muzykowanie.
18 maja w kościele przy Parafii Miłosierdzia Bożego i Św. Faustyny przy ul. Żytniej odbyła się Msza św. upamiętniająca 85. rocznicę urodzin Karola Wojtyły.
Inicjatorami i uczestnikami tej wyjątkowej mszy byli wychowawcy, dzieci i wolontariusze ze wszystkich świetlic Caritas A.W. Mszę św. sprawował ks. Polak, założyciel programu telewizyjnego „Ziarno”, Proboszcz Sanktuarium Miłosierdzia Bożego. Po mszy zostaliśmy zaproszeni na herbatę, ciastka i lody do świetlicy przy ul. Żytniej.
30 maja odbyły się w Świetlicy KEN warsztaty plastyczne, z udziałem dzieci i wychowawców z innych świetlic Caritas Archidiecezji Warszawskiej.
Dzieci mogły popróbować swoich sił, odkrywać zdolności i rozwijać zainteresowania z dziedziny sztuk plastycznych w następujących pracowniach: masek, rzeźb gipsowych i malowania. Początkowo nieśmiało, potem coraz odważniej zaczęły powstawać różnorakie „dzieła”. Teraz część z nich zdobi naszą świetlicę.
Przez cały maj regularnie uczęszczaliśmy do Parku Wodnego „Warszawianka”
Basen ten jest szczególnie lubiany przez dzieci ze względu na mnóstwo czekających tam na nich atrakcji. Każdy znajdzie tam coś dla siebie. Jest basen olimpijski dla chcących sprawdzić swoje umiejętności pływackie, zjeżdżalnie dla chcących poszaleć, jaccuzi dla lubiących poleniuchować, basen zewnętrzny ze sztuczną rzeką dla spragnionych mocnych wrażeń, bicze wodne dla tych, którzy chcą się zrelaksować. Nic więc dziwnego, że z niecierpliwością wszyscy czekają na następne wyjście na basen.