Luty 2017

W lutym przyszły wyczekiwane przez wszystkich ferie zimowe. Część z nas wyjechała na zimowisko do Murzasichle. Tak jak w zeszłym roku pensjonat „U Ziomka” przyjął nas z góralska gościnnością.
W trakcie pobytu zwiedziliśmy sanktuarium w Ludźmierzu, pustelnie Św. Brata Alberta. Wycieczka  na Kalatówki była dla niektórych z nas nieprostym doświadczeniem. Nagrodą za dotarcie na polanę była możliwość zabawy na śniegu i jazdy na jabłuszkach oraz słodki poczęstunek. Widzieliśmy także skocznie w Zakopanym. Mieliśmy trochę szczęścia, ponieważ trwał akurat trening i mogliśmy zobaczyć skoczka podczas lotu.  Byliśmy też na basenach termalnych w Bukowinie Tatrzańskiej. Doskonale bawiliśmy się w licznych basenach i zjeżdżalniach. Uczestniczyliśmy w kuligu.
Jazda wozami zaprzęgniętymi w konie powożonymi pr5zez  prawdziwego górala okazała się niemałą atrakcją.. Gdy dotarliśmy na polanę mogliśmy piec kiełbaski i chleb oraz bawić się na śniegu.  Bitwa na śnieżki była udana, wszyscy wróciliśmy zadowoleni. W Zakopanym wjechaliśmy kolejką linową na Gubałówkę. Mogliśmy podziwiać widok na miasto i Tatry. Była to dobra okazja do zrobienia licznych zdjęć, ponieważ pogoda nam dopisała. Na Krupówkach dokonaliśmy zakupu pamiątek.  Restauracja Mc Donald przygotowała dla całej grupy niespodziankę – zestaw Happy Meal. Na stoku w Murzasichle uczyliśmy się jeździć na nartach. Było przy tym dużo zabawy i śmiechu.
Tematem tegorocznego zimowiska były kontynenty. Nasz świetlica miała przygotować prezentację o Europie. Aktywnie dyskutowaliśmy na jej temat, poszukiwaliśmy różnic między mieszkającymi tutaj dzieci oraz na temat tolerancji. Wyniki naszej pracy przenieśliśmy na plakaty.
Już za rok kolejne zimowisko. Będziemy musieli cierpliwie czekać!