Kończy się akcja letnia warszawskiej Caritas

20 sierpnia 2010 r. zakończył się ostatni turnus kolonii letnich Caritas AW. W ciągu tegorocznego lata odbyło się 9 takich turnusów: w Oćwiece k. Biskupina, w Stegnie Gdańskiej, w Rycerce Dolnej (okolice Żywca), Nowej Kaletce k. Olsztyna i Broku nad Bugiem (we własnym ośrodku Caritas AW). Ogółem w koloniach wzięło udział 970 dzieci. Akcję letnią wsparli finansowo: Biuro Edukacji m.st. Warszawy (w odniesieniu do 245 dzieci zamieszkujących w Warszawie), Wojewoda Mazowiecki (w odniesieniu do 55 dzieci z terenu województwa), Ministerstwo Edukacji Narodowej (w odniesieniu do 104 dzieci z terenów powodziowych w gminie Łapanów w województwie małopolskim oraz 63 dzieci z terenów powodziowych w miejscowości Gace Słupeckie województwie świętokrzyskim). Akcja letnia przebiegła zgodnie z planem. Na wszystkich turnusach realizowano elementy programu „Recepta na szczęście”. Odbywały się zajęcia plastyczne, taneczne, muzyczne, sportowe oraz kursy pierwszej pomocy przedmedycznej. W chwili obecnej, gdy wypoczęci i zadowoleni uczestnicy powrócili już bezpiecznie do swoich domów, w biurze Caritas AW trwają finansowe rozliczenia akcji.