„Inna scena” z występem w Zakroczymiu

Grupa Terapeutyczno – Teatralna „Inna scena” dnia 14 listopada 2015r wystąpiła z przedstawieniem „Życiowe refleksje”  na V Polonijnych Dniach Skupienia w Ośrodku Apostolstwa Trzeźwości w Zakroczymiu.
Przedstawienie złożone z monologów egzystencjalnych poruszyło serca i dusze widowni. Brawa na stojąco nie miały końca, a łzy płynęły po rozgrzanych emocjami policzkach. Nie będziemy się dziwić temu jeżeli powiem, że Grupa TT to 6 cudownych kobiet, mieszkanek Ośrodka Caritas AW „Tylko” przy ul. Żytniej 1a, które same napisały swoje teksty i same przygotowały scenografię do przedstawienia. Stanowił ją kram wypełniony rzeczami od maleńkiego, dziecięcego kaftanika, poprzez ubranka dla dzieci w wieku przedszkolnym, szkolnym,  aż do szaty komunijnej, ubioru dla nastolatka, sukni ślubnej, ubrań dla osób dorosłych i czarnych rzeczy na starość i…śmierć. Scenografia symbolizowała życie człowieka. Inspiracją do naszych monologów były słowa S. Mrożka: „Świat w którym żyjemy to olbrzymi kram z kostiumami, a wokół niego gromadzi się tłum złożony z poszukiwaczy JA…..”. Poszczególne monologi miały swoje tytuły: Tęsknota, Nadzieja, Optymizm, Wiara, Radość, Iluzja i Codzienność.
Grupa TT „Inna Scena” zamierza wystąpić w najbliższym czasie dla studentów resocjalizacji w Wyższej Szkole Nauk Społecznych Pedagogium i być może stworzyć w porozumieniu z Kołem Twórczej Resocjalizacji tejże Uczelni kolejne przedstawienie. :).
Jaki jest cel tych działań?
Cele cząstkowe to:
– wzmocnienie poczucia własnej wartości poprzez poruszenie wewnętrznych potencjałów: pamięci, uczuć, motywacji, percepcji…
– wzmocnienie pewności siebie poprzez autoprezentację i otrzymanie oklasków, które sa wyrazem akceptacji, podziwu i podziekowania
Cel główny: wyjście z bezdomności.
Działania opisywane są częścią Projektu Norweskiego, jego ewaluacją.
Ewa Jasik- Wardalińska