Mazowiecki Program Opieki Stomatologicznej

Program realizowany jest przez 5 Caritas Diecezjalnych z terenu Mazowsza:
– Caritas Diecezji Drohiczyńskiej
– Caritas Diecezji Łowickiej
– Caritas Diecezji Siedleckiej
– Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej
– Caritas Archidiecezji Warszawskiej
Program powstał na bazie doświadczeń w placówkach dla dziewcząt Caritas Warszawskiej i Warszawsko-Praskiej. Organizatorzy tych placówek uświadomili sobie, że pomoc w wyleczeniu zębów i korekcie ortodontycznej ustawia podopieczne na najbliższe 20 lat.
Stwarza im zupełnie inne szanse w życiu zawodowym i osobistym. Sama próchnica to poważny problem społeczny, a dochodzą do tego problemy ortodontyczne. Prawie 90% dzieci jest dotknięta próchnicą, a 3/4 społeczeństwa cierpi na inne choroby związane z zębami. Chore zęby są źródłem wielu chorób m.in. układu krążenia, serca i nerek.
Cała akcja została objęta honorowym patronatem przez Ks. Kard. Józefa Glempa – Prymasa Polski, Wojewodę Mazowieckiego i Marszałka Województwa Mazowieckiego.
Struktura Programu
Program adresowany jest do ubogich dzieci i młodzieży, która wchodzi w dorosłe życie i dotyczy szczególnie skomplikowanych i trudnych spraw stomatologicznych i bytowych. Prawo do zgłoszenia dziecka do Programu ma ksiądz proboszcz, katecheta i pedagog szkolny. Następnie każdy kandydat do Programu podlega weryfikacji przez specjalistę Caritas.
Środki finansowe uzyskane przez Caritas na cele tego programu zadecydują o liczbie osób objętych tą formą pomocy i zakresie świadczonych usług stomatologicznych. Usługi sponsorowane przez Caritas świadczone będą w wybranych gabinetach np. w Mazowieckim Centrum Stomatologii lub w gabinetach Akademii Medycznej. Caritas pozyskała od firmy 3M ESPE pokaźną ilość materiału stomatologicznego, co pozwoli znacznie obniżyć koszta leczenia.
Odrębną formą działalności będą akcje propagujące profilaktykę.
Caritas, które włączyły się w ten projekt wydzieliły odrębne konta na ten cel. Program jest bardzo kosztowny i liczymy na przychylność sponsorów.
Dane adresowe:
Caritas Diecezji Drohiczyńskiej