Zostań sponsorem Literki A

W dniu 4 września 2003 r. konferencją prasową z udziałem Prezydenta Warszawy Pana Lecha Kaczyńskiego została zainaugurowana warszawska akcja społeczna „Zostań sponsorem Literki A”.
Akcję prowadzą Caritas Archidiecezji Warszawskiej i Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej, występujące po raz pierwszy razem jako Caritas w Warszawie oraz Terra Humana, fundacja będąca pomysłodawcą i inicjatorem akcji. Honorowym patronatem objął akcję Prezydent Warszawy.
Celem akcji, jest pomoc dzieciom z rodzin ubogich, bezrobotnych, rodzin przeżywających różnego rodzaju kryzysy związane z ich trudną sytuacją materialną, rodzin nie uzyskujących wsparcia z powodu niewielkiego przekroczenia dochodów kwalifikujących do pomocy społecznej. Z szacunkowych danych zebranych przez Ośrodki Pomocy Społecznej w dzielnicach Warszawy oraz informacji posiadanych przez Caritas w Warszawie wynika, że pomocy powinniśmy udzielić około 3.000 dzieci.
Akcja „Zostań sponsorem Literki A” ma również wymiar społeczny. Jej zadaniem jest przede wszystkim pobudzenie solidarności mieszkańców Stolicy. Jak mówi Agatka, dziewczynka z plakatu promującego akcję, Warszawa ma szansę stać się miastem Wielkiego Serca otwartym na potrzeby współmieszkańców, słabszych, potrzebujących pomocy.
Dla celów akcji zostało otwarte specjalne konto bankowe, na które warszawiacy oraz warszawskie firmy – Sponsorzy literki A, mogą wpłacać darowizny pieniężne na pomoc warszawskim dzieciom:
Caritas w Warszawie
Bank BPH S.A. I/O Warszawa
Nr 51 1060 0076 0000 3310 0001 9201
Mamy nadzieję, że uzupełnimy tornistry dzieciom, które dzięki ofiarności warszawiaków poczują się w szkole na równi ze swoimi koleżankami i kolegami. Przyjmujemy także dary rzeczowe w biurach Caritas w Warszawie w postaci nowych przyborów szkolnych, zeszytów, strojów sportowych, obuwia sportowego i innych rzeczy potrzebnych dzieciom w szkole. Kontakt pod warszawskim numerem telefonu 828 18 15 oraz 619 44 76.
Szczegółowe informacje dotyczące akcji, reklamy telewizyjne i radiowe oraz inne atrakcje dostępne są na stronie internetowej akcji www.LiterkaA.pl
Licząc na wsparcie mediów ufamy, że uda nam się spełnić nadzieje i oczekiwania dzieci, a także pokazać całej Polsce Warszawę Wielkiego Serca.
DLA MEDIÓW: Dodatkowe informacje o akcji można uzyskać pod numerem telefonu 0-502 214 480 Agnieszka Kubicka