Realizacja projektu „Rodzina razem na święta”

W Specjalistycznej Placówce Wsparcia Dziennego przy ul. Sokołowskiej 4 na przełomie listopada i grudnia organizowane były weekendowe warsztaty dla dzieci i rodziców.  W ramach realizacji projektu pt „Rodzina razem na święta” finansowanego przez Urząd Dzielnicy Wola Miasta Stołecznego Warszawy odbyły się trzy spotkania stacjonarne podczas, których rodziny  miały stworzoną przestrzeń do wzmocnienia więzi poprzez wspólne spędzanie czasu na zabawie. Dzieci i rodzice miały możliwość doświadczenia relacji „obecności”, w której możliwe jest wyrażanie emocji prowadzące do umocnienia więzi.

Podczas pierwszych warsztatów uczestnicy projektu wspólne przygotowywali ozdoby świąteczne, rozmawiali o tradycji świąt  Bożego Narodzenia.  Dzieci i rodzice doświadczali robienia wspólnych dekoracji, które potem zabrali aby udekorować dom.

Podczas drugiego spotkania rodziny brały udział w warsztatach mających na celu modelowanie prawidłowej relacji dziecko-rodzic poprzez zabawę oraz poprawiających komunikację. Zorganizowane były zajęcia wykorzystujące patyczki BAMP oraz zabawa socjoterapeutyczna NARTY.  Uczestnicy spotkania w rodzinnej atmosferze tworzyli także własną melodię podczas warsztatów umuzykalniających.

Zajęciom towarzyszyła miła, rodzinna i ciepła atmosfera. W informacjach zwrotnych na zakończenie zajęć rodzice informowali, że to był dobrze spędzony czas. Cieszyli się, że mogli razem z dziećmi zrobić coś wspólnie.  Radość widać było także na twarzach dzieci, które na co dzień nie dostają od rodziców tyle uwagi.

Z okazji Mikołajek dzieci i rodzice ze świetlicy socjoterapeutycznej przy ul. Sokołowskiej 4 oraz zaproszone rodziny z placówki przy ul. Żytniej 1a wybrali się na wycieczkę do „Krainy św. Mikołaja” w Kołacinku k. Łodzi. Łącznie 53 osoby przeniosło się do krainy baśni. Była okazja do spotkania nie tylko św. Mikołaja czy Dziadka Mroza ale także Królewny Śnieżki, Kopciuszka, Czerwonego Kapturka, Calineczki, Jasia i Małgosi oraz Królowej Śniegu. Wspólnie spędzony czas był okazją do rodzinnych rozmów, zabawy a przede wszystkim doskonale wprowadzał wszystkich w tematykę świąteczną. Urokliwa kraina św. Mikołaja poruszyła w każdym z uczestników to, co głęboko w sercu, czyli marzenie bycia szczęśliwym i obdarowanym dzieckiem. Niezależnie od wieku wszyscy robili sobie zdjęcia ze św. Mikołajem, który wszystkich obdarował prezentami.

Projekt pt „Rodzina razem na święta” był wspaniałą okazją do umocnienia więzi rodzinnych. Rodzice poświęcili dzieciom czas a dzieci miały ogromną radość z bycia razem. Wszystkie miłe rodzinne chwile spędzone były pod okiem wykwalifikowanej kadry organizującej warsztaty a także psychologa, który podczas prowadzonych zajęć mógł podsumować efekty zauważone na warsztatach. W ocenie uczestników projektu był to cenny czas  poświęcony dla rodziny. Na zakończenie projektu dla podkreślenia rangi Rodziny i zaznaczenia jej ogromnej wartości wszyscy uczestnicy projektu otrzymali ramkę z pamiątkowym zdjęciem uwieczniającym wspólnie spędzone chwile.