Zakończenie letniego wypoczynku seniorów razem z Panią Prezydent

W ostatni dzień wakacji 29 sierpnia swój letni wypoczynek zakończyli również Seniorzy wolscy. Niezwykłą niespodziankę sprawiła mieszkańcom Pani Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy Pani Hanna Gronkiewicz-Waltz, która odwiedziła z tej okazji rodzinne ogrody działkowe „Koło II” i wspólnie biesiadowała rzaem z seniorami, organizatorami i zaproszonymi gośćmi.
W uroczystym zakończeniu letniego wypoczynku uczestniczyli wraz z mieszkańcami: Przewodnicząca Rady Dzielnicy Ewa Statkiewicz, Burmistrz Dzielnicy Wola Urszula Kierzkowska, Zastępca Burmistrza Dzielnicy Wola Grażyna Orzechowska – Mikulska, Dyrektor Caritas Archidiecezji Warszawskiej Zbigniew Zembrzuski i Dyrektor Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Wola Bogusława Biedrzycka. W ramach programu spotkania znalazły się występy artystyczne utalentowanych letników, pokaz pięknych kapeluszy przygotowanych przez seniorki, wręczenie podziękować wyróżniającym się zaangażowaniem uczestnikom, występ chóru, wspólne zdjęcie pamiątkowe oraz wspólne biesiadowanie przy smakowitościach przygotowanych przez samych mieszkańców. Nie zabrakło również ogniska z kiełbaskami, przyśpiewek przy dźwiękach akordeonu oraz wspólnych rozmów, których nie było końca.
Turnusy wakacyjne dla seniorów w ogrodach działkowych to na Woli wieloletnia tradycja. Od dwóch lat taki letni wypoczynek organizuje Caritas Archidiecezji Warszawskiej, który wygrał konkurs dotacyjny ogłoszony przez Dzielnicę Wola m.st. Warszawy na realizację tego zadania.
W tym roku zostały zorganizowane dwa dwutygodniowe turnusy, które odbywają się na terenie Rodzinnych Ogrodów Działkowych „Koło II” przy ul. Dywizjonu 303. Wzięło w nich udział niemal 90 osób, ze zdecydowaną przewagą pań.
Najstarsza uczestniczka wczasów ma 91 lat! Pobyt na takich wczasach to nie tylko korzystanie z uroków przyrody – bogaty program zajęć gwarantuje brak miejsca na nudę. Uczestnicy brali np. udział w warsztatach prowadzonych przez Fundację STOCZNIA których celem było wypracowanie projektu działań Dzielnicowej Rady Seniorów na Woli.
Odbyły się także warsztaty literackie, podczas których powstały fraszki na konkurs ogłoszony przez Dzielnicę Wola. Zainteresowani mogli spotkać się z psychologiem i porozmawiać na trudne tematy, związane z radzeniem sobie z samotnością i depresją. Straż Miejska i Policja poprowadziła zajęcia na temat bezpieczeństwa. Nie zabrakło także spotkań z przedstawicielami ochrony zdrowia, wykonania pomiarów ciśnienia krwi, czy poziomu cukru. Seniorzy uczestniczyli też w pokazie ratownictwa medycznego oraz w zajęciach z udzielania pomocy przedmedycznej. W programie była też wycieczka autokarowa po Warszawie i wyjście do kina. Bardzo przypadły do gustu uczestnikom zajęcia muzyczne przy akompaniamencie akordeonu i popołudniowe potańcówki.
W realizacji tego zadania Caritas Archidiecezji Warszawskiej była wspierana przez Spółdzielnię Socjalną „Kto rano wstaje” oraz wolontariuszy – osoby bezdomne z Ośrodka Charytatywnego „Tylko z Darów Miłosierdzia”, a także pracowników Wydziału Spraw Społecznych i Zdrowia dla Dzielnicy Wola.