Warszawska Caritas organizuje Dzień Wolontariusza

5 grudnia 2005 r. Caritas Archidiecezji Warszawskiej przy współpracy z OPS Wola organizuje obchody Dnia Wolontariusza. Spotkanie z tej okazji będzie miało miejsce w siedzibie Caritas przy ul. Krakowskie Przedmieście 62. i rozpocznie się Mszą świętą o godzinie 15.30. odprawioną w kaplicy Res Sacra Miser na terenie Caritas A.W. Uroczystość będzie kontynuowana o godzinie 16.30 w auli Caritas. W spotkaniu wezmą udział wolontariusze Hospicjum Stacjonarnego oraz Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom Caritas AW, Centrum Pomocy Społecznej Dzielnicy Wola, a także przedstawiciele instytucji rządowych i pozarządowych. W trakcie uroczystości wolontariuszom zostaną rozdane dyplomy ukończenia warsztatów które odbyły się w dniach 3-4 grudnia pod hasłem: „Jak umiejętnie pomagać?”. Warsztaty zostaną zorganizowane przez PCK oraz Wolontariuszy. W ramach szkolenia wolontariusze zostaną przeszkoleni w zakresie zasad udzielania pierwszej pomocy.
Imprezę uświetni poczęstunek przygotowany przez kuchnię Caritas oraz występ zespołu muzycznego. Całość imprezy ma na celu promocję i wsparcie ruchu woluntarystycznego oraz wyrażenie uznania dla pracy wolontariuszy.