Warszawa: warsztaty artystyczne w nowym roku szkolnym

Z początkiem nowego roku szkolnego w Piasecznie przy parafii św. Anny wznowiły swoją działalność warsztaty artystyczne – muzyczne, plastyczne, teatralne i taneczne.
Wzorem lat ubiegłych, na zajęciach prowadzonych w ramach warsztatów muzycznych, pod okiem profesjonalnych nauczycieli, grupa 40 dzieci i młodzieży uczy się gry na fortepianie, skrzypcach, flecie poprzecznym i trąbce, rozwija się wokalnie śpiewając w chórach „Cantus” i „Cantemus”, poznaje podstawy teorii muzyki. Zajęcia instrumentu, teoria muzyki i chór odbywają się raz w tygodniu. Każdy semestr pracy kończy się egzaminem z instrumentu, uczniowie mają też możliwość zaprezentowania swoich osiągnięć podczas koncertów i uroczystości parafialnych
Na warsztaty plastyczne, w dwóch grupach wiekowych uczęszcza 30 uczniów. Zajęcia prowadzone są przez artystę plastyka. Dzieci zapoznają się z różnymi technikami rysunku i malarstwa. Swoje prace regularnie prezentują na wystawach organizowanych podczas koncertów.
Warsztaty teatralne gromadzą stałą grupę młodych aktorów, którzy razem z prowadzącym – aktorem scen warszawskich i reżyserem, realizują projekty widowisk teatralnych wykorzystujących wszelkie techniki przekazu artystycznego – od pantomimy po filmu.
Warsztaty taneczne prowadzi zawodowy tancerz, który oprócz nauki tańca towarzyskiego rozbudza w młodych ludziach poczucie piękna wartości narodowych. Młodzi wykonawcy często prezentują swoje umiejętności na występach w parafii i poza nią.