Sztafeta Wolności

W środę 30. lipca przed południem w Parku Wolności na terenie Muzeum Powstania Warszawskiego rozpoczęły się uroczystości z okazji 70. rocznicy wybuchu powstania warszawskiego. Uczestniczy w nich prezydent RP Bronisław Komorowski oraz prezydent stolicy Hanna Gronkiewicz-Waltz.

Ponad czterdziestu powstańców warszawskich i osób związanych z pielęgnowaniem pamięci o niepodległościowym zrywie stolicy odebrało z rąk prezydenta Komorowskiego odznaczenia państwowe. Podczas uroczystości Powstańcy przekazali także 12 organizacjom statuetkę „Sztafety wolności”. Odebrali je młodzi przedstawiciele ZHR, ZHP, PAH, Fundacji św. Mikołaja, wolontariusze MPW, Skauci Europy, członkowie Stowarzyszenia Przyjaciół Integracji, Caritas Polska, WOŚP, Stowarzyszenia Harcerskiego, Stowarzyszenia „Wiosna” i Stowarzyszenia Kibiców Legii Warszawa. Do wzięcia udziału w uroczystości zaproszone zostały organizacje, które w swojej działalności kierują się takimi wartościami jak: wolność, miłość, prawość, przyjaźń, pomoc słabszym, sumienność, tolerancja i wierność.

W imieniu Caritas statuetkę odebrała Klaudia Adamczyk – wolontariuszka Caritas Archidiecezji Warszawskiej. W delegacji na uroczystościach znaleźli się także: Urszula Szafrańska (Specjalista ds. Wolontariatu Caritas Polska), Kamil Adamczyk (wolontariusz Caritas AW) i Bartek Pulcyn (Specjalista ds. PR Caritas AW).