Maj 2016

Maj – miesiąc matur, kwitnących bzów, ukwieconych jabłoni, a dla nas w świetlicy miesiąc nieustających atrakcji.
W Multikinie obejrzeliśmy film pt „Dzielny kogut Maniek”. Opowiadał on  o młodym kogucie, który dla ratowania farmy, na której mieszkał, postanowił brać udział w walkach kogutów. Dzięki własnej determinacji i wsparciu przyjaciół  Maniek odniósł sukces. Film dzięki mądremu przesłaniu i sporej dawce humoru bardzo nam się spodobał.
Od 9 do 13 maja studenci z Gruzji i z Indii w ramach projektu AIESEC uczestniczyli w codziennych świetlicowych zajęciach. Zagraniczni goście nie znali języka polskiego dlatego rozmowy prowadziliśmy po angielsku. Czasami wychodziły zabawne językowe sytuacje, ale zawsze mogliśmy liczyć na pomoc
tłumaczy, którzy towarzyszyli naszym gościom. Opowiadali nam o swoich krajach, pokazywali slajdy z najciekawszych zakątków. Uczyli nas np. alfabetu gruzińskiego, narodowych tańców, pomagali także w odrabianiu lekcji z języka angielskiego i matematyki. Okazuje się, że  matematyka to przedmiot uniwersalny – zrozumiały dla całego świata.
Piątek trzynastego wcale nie był dla nas „pechowy”. Udaliśmy się do Domu Spotkań z Historią, gdzie braliśmy udział w warsztatach historycznych pt „Moda w czasach prababci i pradziadka”. Pani przewodnik opowiedziała o modzie z okresu 20-lecia międzywojennego i pozwoliła zaprojektować stroje. Przeobraziliśmy się w projektantów mody. Kawałki materiałów do naszych projektów ” fruwały” po całej sali warsztatowej. Mieliśmy cień nadziei, że nasze suknie i garnitury „wejdą” do masowej produkcji.
Zostaliśmy zaproszeni na interesujące zajęcia do Banku  Pekao, mieszczącego się w Błękitnym Wieżowcu na Placu Bankowym. Ten wieżowiec bardzo nam się podobał, wszyscy w przyszłości chcielibyśmy pracować w tak urokliwym miejscu. Pracownicy Banku opowiadali nam o swojej pracy, o nowoczesnych metodach oszczędzania i zarządzania zasobami. Wspólnie rozwiązywali z nami krzyżówkę z terminami bankowymi, robili przelewy przy użyciu specjalnej  aplikacji na smartfony, sprawdzali w lampie UV autentyczność różnych walut. Te praktyczne zajęcia oprócz tego ,że były ciekawe to wzbogaciły naszą wiedzę na temat pieniędzy.
W majowe, czwartkowe popołudnie przyjechała do nas Aba, aby poprowadzić z p. Hanią zajęcia logopedyczne. Podglądaliśmy jak się przygotowuje do zajęć. Taka terapia logopedyczna bardzo nam się podobała, chociaż Aba zadaje nam bardzo trudne ćwiczenia. Najbardziej lubi słuchać jak czytamy.
W połowie maja byliśmy na Starym Mieście w Muzeum Marii Skłodowskiej-Curie, w którym  braliśmy udział w pokazie chemicznym.  Pokaz ten
i objaśnienia naszego przewodnika uzmysłowiły nam, że w domu także możemy robić bezpieczne doświadczenia. Już teraz wiemy, że chemia to nie tylko nudne wzory, równania reakcji lub obliczenia chemiczne, ale bardzo ciekawa dziedzina naukowa, która rzeczy zwykłe odkrywa w sposób niezwykły. Dowiedzieliśmy się także bardzo dużo na temat naszej noblistki Marii Skłodowskiej-Curie o jej odkryciach, które weszły na stałe do nauki.