Kolonie Caritas AW 2018

Caritas Archidiecezji Warszawskiej w wakacje 2018 zorganizowała 7 turnusów kolonii dla ok 700 dzieci w tym 105 dzieci z Ukrainy i Białorusi.  Wypoczynek  odbył się w następujących miejscowościach: Huta Szklana i Staszów  w Górach Świętokrzyskich , Stegna Gdańska, Murzasichle k. Zakopanego, Spała k. Tomaszowa Mazowieckiego oraz Ustroń k. Wisły.
Wszystkie turnusy były profilowane. Dzieci brały udział w zajęciach sportowych, plastycznych, tanecznych i muzycznych. Instruktorzy organizowali dla dzieci ciekawe a przede wszystkim rozwijające zdolności i umiejętności zajęcia. Na zakończenie kolonii muzycznych w Spale jak każdego roku odbył się koncert, na którym dzieci prezentowały swoje umiejętności przed licznym gronem rodziców. W tym roku to był wyjątkowy koncert gdyż wystąpiły na nim także zaproszone dzieci z Żytomierza na Ukrainie. Było wiele oklasków dla dzieci ale też i wzruszeń gdyż koncert poświęcony był setnej rocznicy odzyskania przez Polskę Niepodległości.
Wypoczynek letni obfitował także w wiele wycieczek krajoznawczych i historycznych. W zależności od regionu Polski dzieci poza miejscowością, w której przebywały zwiedzały także   Gdańsk, Gdynię, Krynicę Morską, Malbork, Wadowice, Kalwarię Zebrzydowską, Szczawnicę, Szczyrk, Wisłę, Koniaków,  Inowłódz, Bełchatów, Kielce, Sandomierz. Podążały szlakiem historycznym oglądając m.in. Zamek w Kurozwękach, Krzysztopór, Park Miniatur w Sabat Krajno,Niedzicę, Czorsztyn, Muzeum Marynarki Wojennej, Muzeum Stutthof w Sztutowie. Podczas wycieczek mogły dużo dowiedzieć się o Polsce a przede wszystkim poznać historię pod kątem 100 rocznicy odzyskania przez Polskę Niepodległości.
Poza wycieczkami był tez czas na podziwianie przyrody podczas spacerów po różnych szlakach m.in. na Św, Krzyż, na Gubałówkę, do Doliny Chochołowskiej, nad Czarny Staw, na Baranią Górę, na Czantorię czy spacer doliną Pilicy lub do ujścia Wisły w Mikoszewie. Dzieci kąpały się w morzu,  na basenie, pobliskich kąpieliskach, basenach termalnych w Chochołowie, basenie w Hotelu Gołębiewski w Wiśle.  Wieczory koloniści spędzali na wspólnych imprezach m.in. dyskotekach, pokazach tańca, karaoke, prezentacjach grup,  pokazach mody ekologicznej. W związku z realizacją dofinansowanego przez Caritas Polska projektu p.n. „Mój niepodległy świat” na każdym turnusie odbył się konkurs piosenki patriotycznej oraz konkurs plastyczny poświęcony „100 rocznicy odzyskania Niepodległości” oraz przeprowadzone zostały warsztaty dzięki którym dzieci mogły  popatrzeć na Niepodległość w przyjazny dla nich sposób.
Wakacje z Caritas AW 2018 mogły zostać zrealizowane dzięki dofinansowaniu ze środków Miasta Stołecznego Warszawy, Wojewody Mazowieckiego, Caritas Polska ( Senatu RP), a także darowizn indywidualnych i środków Caritas AW.  Serdecznie dziękujemy wszystkim osobom zaangażowanym w to aby dzieci mogły spełnić swoje marzenia i przeżyć niezapomnianą przygodę. W szczególności dziękujemy kadrze kolonijnej za profesjonalną opiekę.