„Hospicjum to też życie” – podsumowanie kampanii

Raszyn, dn. 17.02.05
W sobotę 12 lutego 2005 roku odbyło się uroczyste podsumowanie kampanii „Hospicjum to też życie” w Domu Hospicyjnym im. Ks. E. Dutkiewicza SAC w Gdańsku. W spotkaniu uczestniczyły dwie osoby z zespołu hospicyjnego Caritas Archidiecezji Warszawskiej w Raszynie.
Ośrodki hospicyjne biorące udział w tej kampanii – również nasze hospicjum domowe – otrzymały zestaw o wartości 8.000,00 PLN zawierający:
– Koncentrator tlenu
– Nawilżacz powietrza do koncentratora tlenu
– Materac pneumatyczny
– Glukometr
– Ciśnieniomierz
– Osprzęt (kaniule 10 szt.)
– Bon rabatowy o wartości 500 zł na zakup koncentratora tlenu
– Bon rabatowy na zakup ssaka medycznego Askir 30.
Pozostałe środki z kampanii społecznej są przeznaczone na bezpłatne sesje szkoleniowo – integracyjne dla 3 przedstawicieli każdego z hospicjów, biorących udział w kampanii – dotyczy to również naszego hospicjum domowego.
Ogólnopolska kampania przyniosła już wcześniej wymierne owoce. Rada Fundacji przyznała dodatkowe środki tym hospicjom, które najrzetelniej wywiązały się z obowiązku napisania relacji dotyczącej dnia otwartego w hospicjum. 30 (w tym hospicjum domowe warszawskiej Caritas) spośród 76 ośrodków zostało wytypowanych do otrzymania materacy przeciwodleżynoodleżynowych, które są darem od firmy Skanska SA. Każde hospicjum otrzymało również pamiątkową tablicę.
Nagłośnienie w ogólnopolskich mediach problemu ludzi chorych, cierpiących, potrzebujących profesjonalnej pomocy i wsparcia to także zwrócenie uwagi na naszą pracę i nasze problemy. Dzięki takim akcjom możemy wykorzystać również dobrą wolę innych ludzi.
Kampania pokazała nam wszystkim, jak można lepiej funkcjonować w pomocy w ostatnim stadium życia, ale także jak przygotować człowieka do tego drugiego życia. Jak dobrze zdać sprawozdanie z życia: ze swojej pracy, z miłości, którą człowiek dawał ale i brał od innych. Ważne, aby człowiek czuł, że nie jest sam. Rodziny chorych również mogą liczyć w hospicjum na pomoc i wsparcie.
Lidia Jankowska